Mer Alfa till Heta Listan

Heta Listan: Ett svenskt industribolag med fulla orderböcker kvalar till listan. Aktien i fråga har gått urstarkt sen rapportperioden och håller trenden i sig finns mer att hämta.

Kandidaten American Express har kvalat in på listan. Ut försvinner de två enda svenska aktierna i urvalet. Affärsförslaget Devport gav till slut 19 procents avkastning, som mest hade aktien stigit 39 procent över vår triggerkurs.

Det finns lärdom att göra från Devport. Egentligen gav jag bort för mycket av vinsten. Utan bekymmer hade stop loss-nivån kunna följa med upp i en snabbare takt.

Ett bra riktmärke är att maximalt släppa ungefär en tredjedel av den upparbetade pappersvinsten i ett lyckat affärsförslag.

Bottenfisket i Bergman & Beving stoppades ut med en marginell förlust på 1 procent. Främst är det tålamodet som tryter och egentligen är det tidigare botten-caset intakt.

I övrigt är det bra fart på våra aktier. Bäst avkastning har vi fått från våra satsningar på betalningsbolagen Visa, Worldpay och Square samt Intuit, leverantören av ekonomi-mjukvara.

Tar vi en titt på indexutvecklingen kan vi konstatera att uppgången i Stockholms Storbolagsindex (OMXS30) gått väldigt snabbt. Och kanske har det har varit lite väl enkelt att äga aktier i sommar, både hemmavid och i USA. Så kan det inte alltid vara och det är väl stöddigt att hoppas på en lika lättseglad höst-börs.

Ur ett tekniskt perspektiv kan vi konstatera att både Nasdaq, S&P 500 och OMXS30 har brutit upp genom tidigare motstånd och nu harvar däromkring. Utvecklingen under de närmaste dagarna är därför intressant. Det vi vill se är att utbrottet bekräftas av vidare uppgång, och att index helst inte faller långt under utbrottsnivån.

Nu till veckans nya kandidat:

Alfa Laval (ALFA)

Trigger 243,00 kronor. Stop loss 233,50 kronor.

Orderingången i Alfa Laval är rekordstark. I andra kvartalet växte orderboken med 22 procent organiskt. Aktien har stigit snabbt mot en ny rekordnivå, värderingen är hög, men inte mycket högre än vanligt.

Den fina orderingången tror analytikerna kan bestå. Även om toppen, med en ökning på 11 procent, sätts i år. Därefter väntas orderboken svälla med mellan 5–6 procent årligen.

Bäst driv har Marine-divisionen haft i andra kvartal. Där ökade orderingången med 69 procent år mot år. Tidigare sval köplust har inneburit enklare jämförelsesiffror, men också allt hårdare miljökrav har drivit efterfrågan på bolagets marina reningsprodukter.

I år ska Alfakoncernen växa omsättningen med 15 procent, nästa år 10 procent. Vinsten per aktie stiger då med 55 procent i år och 16 procent under 2019, givet rådande prognoser från Factset.

Enligt de förutsättningarna värderas Alfa till p/e 20 på 2019-års väntade resultat. PEG-talet ligger kring rimliga 1.

Aktien befinner sig i en tydlig stigande trend, men avståndet ned till det korta medelvärdet är rätt stort, vilket göra att vi väljer att ha en något större stop loss än vanligt.

Köp aktien om den stiger över 243,00 kronor och sätt stopp vid 233,50 kronor.

Läs också: Analyserna bakom Heta Listan

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -