Värd en ny chans efter kursfallet

Aktieanalys Efter ett antal svaga kvartal gav Systemair aktieägarna lugnande besked i sin senaste rapport. Värderingen är historiskt sett låg och vi ger aktien en ny chans.

Ventilationsbolaget Systemair har inte gett aktieägarna mycket att le åt på sistone. Aktien tappade från maj 2017 till juni i år 45 procent av sitt värde. Misären nådde sin kulmen i slutet av maj i år då Systemair tvingades vinstvarna inför det som är bokslutsrapporten i bolagets brutna räkenskapsår.

Förtroendet för Systemair var redan skadeskjutet och reaktionen på vinstvarningen blev kraftigt negativ. Strax därefter ser dock aktien ut att äntligen ha hittat en botten. Sedan dess har kursen återhämtat sig och är nu snart tillbaka på den nivå den var på innan vinstvarningen.

Aktien fick sig en extra skjuts uppåt efter rapporten för det första kvartalet som presenterades på torsdagen. Utfallet var lite blandat men aktiemarknaden tog fasta på att rörelseresultatet var hela 20 procent högre än snittprognosen inför rapporten enligt SME Direkts sammanställning. Både omsättning och rörelsemarginal var högre än väntat.

Längre ned i resultaträkningen var dock utfallet sämre och vinsten per aktie var faktiskt en hygglig bit under prognos.

Det är första gången på länge som Systemair får en positiv reaktion på en kvartalsrapport. Bolaget har underpresterat en längre tid. Det är framför allt lönsamheten som pressats av flera faktorer. Valutaeffekter, mixeffekter och ökade råvarukostnader är de huvudsakliga.

Systemair har som målsättning att nå en rörelsemarginal på 10 procent. Snittet för de senaste fem åren ligger på 5,8 procent. Utfallet i fjol blev 4,8 procent.

För att ha en chans att åtminstone närma sig 10 procent har Systemair börjat se över kostnader och struktur. Bolaget har inte specificerat några målsättningar men ser löpande över produktionsstrukturen och genomförde under det förra räkenskapsåret ett antal omgrupperingar. Totalt tog Systemair omstruktureringskostnader på 70 Mkr under fjolåret.

Investeringar har även genomförts för att förbättra effektiviteten. Nya anläggningar har byggts i bland annat Danmark och Turkiet. Den sistnämnda investeringen ser i dagsläget olycklig ut då Turkiet hamnat i en rejäl kris som fått landets valuta att falla kraftigt. Turkiet är dock som tur är inte någon jättemarknad för Systemair.

Av fjolårets omsättning genererades 23 procent i Norden, 41 procent i Västeuropa, 16 procent i Östeuropa/OSS, 8 procent i Nord-/Sydamerika och 12 procent i resten av världen (däribland Turkiet).

Systemair har en lång obruten svit av kvartal med organisk tillväxt. Mot slutet av förra räkenskapsåret såg den dock ut att vara på väg mot nollstrecket. Det var därför glädjande att se att tillväxten åter tog fart i det första kvartalet och underliggande noterades till 5,4 procent.

Det var regionerna Väst- och Östeuropa som drev återhämtningen. Båda regionerna noterade en underliggande tillväxt i försäljningen på 8 procent.

I region Östeuropa/OSS noterades en vikande försäljning i Ryssland. Ryssland är fortfarande en av Systemairs enskilt största marknader men dess tyngd har minskat kraftigt sedan sanktioner infördes mot landet efter kriget i Ukraina.

I Norden noterade Systemair en underliggande tillväxt på 4 procent. I regionen gick Sverige, Norge och Finland bra medan den danska marknaden tyngde utvecklingen. Vd Roland Kasper noterar dock i rapporten att orderingången till den nya danska fabriken varit god och att den är fullbelagd inför hösten.

Även USA-marknaden backade något för Systemair och i Turkiet tyngde valutaeffekter efter den turkiska lirans kraftiga kursfall.

Kostnader för omstruktureringar, i bland annat Tyskland och Österrike, tyngde resultatet i kvartalet liksom reserveringar för osäkra fordringar och konstaterade kundförluster. Totalt påverkade dessa poster med knappa 16 Mkr. Ändå bibehölls en oförändrad rörelsemarginal mot i fjol och resultatet steg med 9 procent.

De analytiker som bevakar Systemair räknar enligt SME Direkt med att bolaget innevarande räkenskapsår, som slutar i april 2019, skrapar ihop en vinst per aktie på 6,36 kronor. Tillväxten på översta raden väntas bli dryga 6 procent och rörelsemarginalen väntas stärkas till 6,2 procent.

För de båda nästkommande åren väntas fortsatta lönsamhetsförbättringar driva vinsterna. Prognosen för 2020/21 är en marginal på 7,7 procent, alltså fortfarande långt under målnivån 10 procent.

Vinsttillväxten de båda kommande åren väntas snitta på dryga 16 procent. P/e-talen för 2019/20 och 2020/21 ligger i dagsläget på 14,5 respektive 12,9. Utdelningen för fjolåret (2 kronor per aktie) har precis dragits. Direktavkastningen de närmaste åren väntas uppgå till 2,3 procent respektive 2,5 procent.

Vinstprognoserna i Systemair har sjunkit kraftigt det senaste året. Enligt databasen Factset ser dock trenden ut att ha bottnat och de senaste månaderna har vissa uppjusteringar istället gjorts. Värderingen räknat på rullande estimat för de kommande tolv månaderna har efter aktiens kräftgång kommit ned drygt 25 procent.

Ska värderingen tillbaka upp mot p/e 20, som den varit uppe i flera gånger de senaste åren. finns det gott om utrymme för kursuppgång framöver. Detta förutsatt att Systemair kan leverera i linje med förväntningarna.

Fjolåret var som sagt rätt svagt så jämförelsetalen framöver är inte jättetuffa. Systemairs effektiviseringsarbete bör ge effekt under året om volymerna håller sig uppe. Efterfrågan på de viktigaste marknaderna är fortsatt stark så det finns gott hopp om det.

Efter en lång period av fallande kurs och med en betydligt lägre värdering än för ett år sedan tycker vi, i ljuset av ett stabilt första kvartal, att Systemair-aktien är värd en ny chans. Vi höjer rekommendationen till Köp.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Systemair Köp 109,00 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -