Hedgefonder för sämre tider

Fondanalys Tycker du att värderingarna sprungit i väg på världens börser efter en ovanligt stark börssommar och förväntar dig en tuffare höst? Det finns alternativ. Placera tipsar om två hedgefondsfavoriter som fortfarande håller.

Vill du minska risken i fondportföljen men fortfarande ha exponering mot börsen, kan en hedgefond med så kallad lång/kort inriktning vara ett alternativ. De har nämligen större friheter i sitt placeringar än en vanlig aktiefond.

En frihet som ger en stor fördel är att de har möjlighet att balansera mellan börsen upp- och nedgångar genom att både kunna köpa aktier och samtidigt blanka aktier. Och inte minst så sker förvaltningen oftast med stor avvikelse från etablerade aktieindex.

Blankning innebär att fonden säljer aktier som den lånat av andra förvaltare.

Målet att köpa tillbaka de sålda aktierna billigare och återlämna dem till den förvaltare som äger aktierna vid ett senare tillfälle.

Den möjligheten gör att hedgefonder med lång/kort strategi har möjligheten att hantera risken i portföljen annorlunda och få ner svängningarna i fonden.

Hedgefonder vill leverera en så jämn avkastning som möjligt och framför allt inte falla så mycket i värde under stora nedgångar.

Nu ska man inte förvänta sig att fonderna klarar alla marknadsklimat. Lång/kort hedgefonder är ju i sin natur aktieorienterade, och kommer att ha en viss samvariation med Stockholmsbörsens utveckling.

Två prisbelönta och bland de mest framgångsrika lång/kort hedgefonderna på den svenska fondmarknaden är Gladiator och PriorNilsson Idea. Båda fonderna har mycket erfarna förvaltare vid rodret med lång och gedigen erfarenhet av aktiemarknaden, vilket över tid har betalat sig.

Men de har förkärlek för olika sektorer där de letar bolag. Gladiator letar mycket bland bioteknik och läkemedelsbolag, gärna bland lite mindre bolag. PriorNilsson har storbolagsfokus och hittar många bolag inom fastighets/byggsektorn, finansbolag och klassiska industribolag. Det finns flera vägar till en bra riskjusterad avkastning.

Spetsfonden Gladiator har förvaltats sedan starten i februari 2005 av Max Mitteregger. Fonden har en imponerande avkastning sedan start på 464 procent, jämfört med Stockholmsbörsens 343 procent inklusive utdelningar.

Max Mitteregger

Fonden har ett negativt år, 2008 då fonden tappade 30 procent jämfört med Stockholmsbörsens dryga 40 procent.

Max Mitteregger lärde sig av det mycket turbulenta börsåret 2008. När Stockholmsbörsen vände ner igen 2011 med minus 13,5 procent, steg Gladiator med 10 procent. Gladiator kan använda belåning, och fondens nettoexponering kan variera mellan + 150 till – 50. Det innebär att i det fall förvaltaren har en positiv marknadssyn, kan fonden komma att ha en nettoposition på maximalt 150 procent av fondens värde. I det fall förvaltaren har en negativ marknadssyn kan fonden ha en negativ nettoposition på maximalt 50 procent av fondens värde.

De tre senaste åren har fonden stigit under 28 av 36 månader, vilket motsvarar 78 procent. Det är riktigt bra med tanke på att Stockholmsbörsen har 22 positiva månader, motsvarande 61 procent.

Det är intressant att notera att den största nedgången för Stockholmsbörsens index under tre års perioden är minus 7,2 procent. Gladiators största nedgång är på motsvarande 4,4 procent. Det är riktigt bra med tanke på att standardavvikelsen - alltså risken eller svängningar i fondens värde - är lägre än Stockholmsbörsen.

Placeringar görs normalt i bolag som har ett börsvärde på minst 3 miljarder kronor. Bland fondens största innehav hittar vi bioteknikbolaget Swedish Orphan Biovitrum (SOBI), SAAB och kontraktstillverkaren Reciparharm. Andra viktiga innehav är cancerforskningsbolaget Oncopeptides, Hansa Medical och även Camurus.

Bland årets vinnaraktier hittar vi SOBI-aktien som stigit drygt 150 procent i år. Även Oncopeptides har bidragit stort till årets avkastning, aktien har stigit 85 procent sedan årsskiftet.

Enligt ägartjänsten Holdings är fondens senaste investering i Bioarctic som bland annat forskar inom Alzheimers sjukdom och Parkinsons sjukdom. Max Mitteregger har historiskt varit mycket framgångsrik inom just bioteknik och läkemedelsinvesteringar.

Placera gillar Gladiator, men det finns nackdelar. Den minsta tillåtna investeringen är hög, 100 000 kronor, och fonden är månadshandlad. Avgiften ligger dock på normala nivåer för hedgefonder, den fasta uppgår till 1 procent per år och den rörliga på 20 procent på den del av avkastningen som överstiger räntan på 90-dagars statsskuldväxlar. I fjol landade den total avgiften på 3,7 procent.

Gladiator får fortsatt köprekommendation för den goda förmågan hos förvaltaren Max Mitteregger att hitta bra investeringar och levererar en bra riskjusterad avkastning över tid.

Det andra hedgefondsvalet är Spetsfonden PriorNilsson Idea. Fonden förvaltas aktivt av Torgny Prior och PO Nilsson. De har lång erfarenhet av aktieförvaltning och fonden startade i januari 2006.

Torgny Prior och PO Nilsson

Ideas bruttoexponering kan variera mellan 50/+150 procent. I praktiken kan man aldrig gå kort marknaden.

Fonden hade senast en nettoexponering på 62 procent. Det gör att fonden sällan går upp eller ned lika mycket som börsen vid kraftiga svängningar.

Fonden investerar i europeiska aktier med fokus på Norden. Bolagen har ett marknadsvärde på minst 15 miljarder kronor. För fondens blankningar arbetar förvaltarna aktivt med olika optionsstrategier på enskilda aktier och hedgning i indexoptioner för att reducera marknadsrisken och skydda portföljen

Investeringsprocessen är analysdriven med fokus på industribolag, fastighetsbolag och finansiella bolag. Investeringsfilosofin definierar inte bolagen efter värde eller tillväxtbolag, utan ser tillväxt och värde som två oseparerbara faktorer i värderingsprocessen. 

I första hand använder de fundamental aktieanalys för att identifiera bolag där man bedömer att det finns en attraktiv riskjusterad avkastningspotential. Stor vikt läggs på att förstå bolaget snarare än att analysera makroekonomiska data.

Fondens två största sektorer för närvarande är telekom och fastigheter, med 17 procent respektive 13 procent. Ericsson är fondens enskilt största innehav på runt 10 procent. Den aktiva förvaltningen är tydligt, Ericsson-aktien är helt nytt innehav som fonden gick tungt in i början på året från att de aldrig tidigare ägt aktien.

Fondens bästa bidrag kommer från Ericsson-aktien som har en 43-procentig uppgång. Även Nokia-innehavet har gett ett stort bidrag till fonden, med en uppgång på närmare 35 procent.

De tre senaste åren har fonden avkastat 50 procent, vilket är bättre än kategorisnittet för likande fonder. Stockholmsbörsen har under motsvarande period ökat med 36 procent inklusive utdelningar. Fonden har lyckats få en högre avkastning till än lägre risk än Stockholmsbörsen, vilket är en bra prestation.

Den fasta fondavgiften är låga 0,20 procent per år. Den rörliga avgiften på 20 procent beräknas dagligen på totalavkastning med kollektivt högsta värde. Det innebär att fondens pris per fondandel alltid måste överstiga tidigare högsta värde innan rörlig avgift kan tas ut, oberoende av hur den enskilde spararens investering gått. Den totala avgiften för 2017 landade på 1,85 procent.

Det är ett plus att fonden är dagshandlad och minsta insättning är 500 kr. Totalt förvaltar fonden 600 miljoner kronor. Hittills har Torgny Prior och PO Nilsson lyckats väl med förvaltningsuppgiften och vi fortsätter att rekommendera köp för spets hedgefonden Prior Nilsson Idea.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Köp 3 405,65 -
PriorNilsson Idea Köp 2 691,76 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -