Goda råd dyra med förmånsskatt

Privatekonomi Nyligen valde regeringen att slopa skattefriheten inom privat sjukvård, vilket innebär att anställda inte längre kan beställa bruttolöneförmåner som ögonlaser och IVF genom sin arbetsgivare. Nu hotar ytterligare förmånsskatter.

Viss företagshälsovård och förebyggande behandlingar är exempel på skattefria förmåner som fortfarande kan utnyttjas eftersom de motiveras av sociala skäl och arbetsmiljöskäl.

På samma sätt resonerar man kring pensionsvägledning och därför är den fri från inkomstbeskattning för en anställd. Det eftersom pensionsvägledning skulle kunna förebygga dåliga pensionsval vilket i sin tur kan bidra till förbättrad ekonomisk ”pensionshälsa” för de anställda.

Men frågan nu är var gränsen går. Skatteverket anser inte längre att rådgivning från en extern rådgivare till anställda som bekostas av arbetsgivaren ska omfattas av skattefrihet eftersom information kring privatekonomi inte har någon större betydelse för att den anställde ska kunna utföra sina arbetsuppgifter.

Det hela inleddes med att Skatterättsnämnden startade en utredning efter ett enskilt fall som handlade om att pensionsrådgivning som finansieras av arbetsgivaren ska förmånsbeskattas eller inte.

I ett första skede har nämnden konstaterat att det är en skattepliktig förmån att få individuell pensionsrådgivning betald av arbetsgivaren.

Det handlar om ett fall där ett företag ställde frågan om två av deras anställda, som omfattas av den kollektivavtalade tjänstepensionen ITP2 och ITPK och som erbjuds allmän information om pension och individuell information och rådgivning från företaget, ska anses vara en skattepliktig förmån.

Skatterättsnämndens första utlåtande lyder, att om rådgivningen är en sammansatt tjänst, alltså baserats på både allmän information och individuell pension, ska den betraktas som en skattepliktig förmån. Något som med andra ord stämmer in i det aktuella fallet.

Här har rådgivningen till de två anställda nämligen baserats på uppgifter om de anställdas ekonomiska förhållanden och familjesituation. Så här skriver nämnden:

”Pensionsvägledningar där uppgifter först hämtas in och information sedan ges i ett sammanhang tillsammans med rådgivning bör ses som sammansatta tjänster. Delmomenten kanske inte kan åsättas något värde var för sig men utgör tillsammans en förmån som får antas ha värde för den anställde. Detta oavsett om pensionsvägledningen ges vid ett personligt sammanträffande med en extern konsult eller om den sker digitalt”.

Konkret innebär det här att värdet ska tas upp till beskattning, det vill säga att arbetsgivaren ska betala arbetsgivaravgifter på beloppet och den anställde ska skatta för värdet av förmånen. Värdet är inte det som arbetsgivaren betalar för tjänsten utan vad den anställde skulle ha fått betala för tjänsten om denne valt att köpa rådgivningen privat.

Allmän information och rådgivning om pensionsfrågor eller om det kan räknas som personalvårdsförmån, ska dock fortsatt vara skattefri för den anställde, tycker Skatterättsnämnden.  

Lifeplan som är förmånsportalen Benifys pensionsrådgivare, och som erbjuder hundratusentals anställda råd kring pensionen är ett exempel på ett företag som kan drabbas hårt om deras tjänst skulle bli förmånsbeskattad.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -