Analytiker hyllar husbilsaktier

Börs Husbils- och husvagnsmarknaden går starkt både i Europa och USA. Men husbilsaktierna har inte hängt med upp. Analytikerna ser en uppsida på drygt 40 procent i USA:s största tillverkare.

Leveranserna av husvagnar och husbilar i USA ökade med 17 procent 2017 jämfört med året innan. Totalt såldes cirka 542 000 husbilar och husvagnar i USA förra året. Sedan 2011 har antalet leveranser fördubblats. Trenden med ökade leveranser har fortsatt under 2018.

I Europa var ökningen 15 procent för husbilar och 8,4 procent för husvagnar under 2017. Totalt levererades 110 730 husbilar och 79 750 husvagnar på den europeiska marknaden. I Sverige var ökningen 20,8 procent respektive -1,3 procent.

Traditionellt sett har husvagns- och husbilsmarknaden ansetts vara en mycket cyklisk marknad. Priset på en husbil kan variera från 50 000 dollar upp till en miljon dollar. Sedan finanskrisen har marknaden dock uppvisat en stadig tillväxt. Statistik från amerikanska paraplyorganisationen Recreational Vehicle Industry Association visar att försäljningen fortsätter att öka i år. Bakom uppgången av husbilsförsäljningen i USA ligger främst välbärgade yngre köpare och pensionärer.

Under 2017 levererade de två ledande husbilstillverkarna i USA, Thor Industries och Winnebago Industries, rekordmånga fordon. Trots det har aktierna inte haft någon drömresa på börsen senaste året.

Thor Industries grundades 1980. Förra året bestod försäljningen till 71 procent av husvagnar och 27 procent av husbilar. Bolaget växer organiskt men också genom att köpa mindre konkurrenter.

För det andra kvartalet rapporterade Thor Industries att vinsten före skatt ökade med drygt 50 procent jämfört med samma kvartal förra året. Orderstocken ökade med 34 procent.

Tio av de tolv analytiker som bevakar aktien sätter köp, enligt Factset. Den genomsnittliga riktkursen ligger på 144 dollar per aktie. För närvarande handlas aktien kring 100 dollar. Man ser alltså en uppsida med drygt 40 procent.

För 2018 väntas omsättningen landa på nära 8,3 miljarder dollar, jämfört med 7,2 för 2017. P/e-talet ligger på 11,4 för innevarande år och på 10 för 2019.

Största konkurrenten på den amerikanska marknaden, Winnebago, ökade omsättningen under andra kvartalet med 45 procent. Bolaget uppgav också att efterfrågan är fortsatt robust. En faktor som talar extra för bolaget är att merparten av deras kunder tillhör de övre inkomst- eller förmögenhetsskikten, vilken i sin tur gör dem mindre konjunkturkänsliga och känsliga för högre bränslepriser.

Winnebago är USA:s mest kända husbilstillverkare. De är kända för sina stora och lyxiga husbilar. Företaget grundades 1958. För närvarande har bolaget en god orderstock. Winnebago räknar med att omsättningen under 2018 kommer att öka för nionde året i rad. Bolaget som tillverkar stora husbilar är populära bland både välbärgade yngre yrkesverksamma och välbärgade äldre.

Fem av de nio analytiker som bevakar Winnebagoaktien sätter köp. Genomsnittlig riktkurs ligger på 56 dollar.

Under 2017 ökade omsättningen till 1547 miljoner dollar, jämfört med 975 miljoner dollar året innan. För 2018 väntas omsättningen öka till 1988 dollar. P/e-talet för innevarande år ligger på 12.

Ett annat sätt att investera i husbilstrenden är via Camping World Holdings som är den största återförsäljaren av husbilar i USA. Bolaget bedriver försäljning på 120 platser över USA.

Camping World Holdings rapport för det första kvartalet visade en ökad försäljning med 20 procent, vilket var högre än förväntat. Bolaget tjänade framför allt mer pengar på konsumentkrediter och försäkringar än på försäljning av husbilar.

Aktien har haft ett mycket tufft år på börsen och rasat med 54 procent. Efter raset bedömer samtliga elva bevakande analytiker att aktien är köpvärd. Riktkurserna ligger i genomsnitt på 34,82 dollar per aktie. Det kan jämföras med dagens aktiekurs på runt 21 dollar.

Andra storspelare inom husvagns- och husbilssegmentet är LCI Industries och Patrick Industries som bland annat sysslar med inredning av husvagnar och husbilar.  

Den enda renodlade husvagns och husbilsaktien på svenska börsen är Kabe. Bolaget är en förhållandevis liten spelare jämfört med sina amerikanska konkurrenter. Kabe värderas till cirka 1,5 miljarder kronor. Senaste året är aktien ner 10 procent.

En annan svensknoterad aktie med husvagns- och husbilskoppling är Dometic. Fokus för Dometic är främst på kylning och uppvärmning. Företaget har produkter som luftkonditioneringssystem, spisar, varmvattenberedare, ugnar och portabla kylboxar. Senaste året är Dometics aktie upp 35 procent. Aktien har uppmärksammats för att vd:n Juan Vargues gjort betydande insiderköp.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -