Oväntad styrka i svensk ekonomi

Makrokommentar Svensk ekonomi fortsätter att ånga på med förvånande kraft. I augusti steg Konjunkturinstitutets barometerindikator för tredje månaden i rad.

På torsdagsmorgonen presenterade Konjunkturinstitutet resultaten från sina senaste enkätundersökningar av humöret bland hushåll och företag. Den så kallade barometerindikatorn, som är det sammansatta måttet för de bägge undersökningarna, steg till 111,5, där 100 markerar det historiska genomsnittet.

Det var dessutom en bit över analytikernas förväntningar om en dämpning till 109,0 från 109,6 i juli. Tar man en exporttung svensk ekonomi som värdemätare på tillståndet i världsekonomin så ser det onekligen fortsatt ganska ljust ut.

Industrin

Nu ska dock poängteras att svensk industri får lite extra draghjälp från en synnerligen svag krona som tappat rejält under sommaren Handelsvägt (KIX-index) ligger kronan nu på den lägsta nivån sedan slutet av 2009. Förutom då är det bara i maj i år som kronan varit nere och skvalpat på de här nivåerna. Sett till att dessutom världsekonomin fortsätter attt utvecklas förhållandevis starkt ska man därför kanske inte vara så förvånad över att konfidensindikatorn för industrin nu ligger på historiskt höga nivåer.

Omdömena om orderstockarnas storlek fortsätter dessutom att ligga på rekordnivåer, så av allt att döma har vi en stark industrihöst att se fram emot. Försäljningspriserna bedöms också kunna höjas, på både export- och inhemsk marknad, under de kommande månaderna. Så vinstutvecklingen torde kunna bli riktigt hygglig under årets avslutning.

Det bör dock poängteras att inköpschefsindex för industrin inte målat utvecklingen i lika ljusa färger under de senaste månaderna och här får vi tillgång till en ny mätning i inledningen av september. Så viss försiktighet med att övertolka den mycket positiva bild industribild som konjunkturbarometern förmedlar är ändå på sin plats.

Byggindustrin

Lite mer förvånande än industrins framfart är att konfidensindikatorn i byggsektorn också rör sig uppåt. Indikatorn steg från 106,7 i juli till 110,3 i augusti och bröt därmed den negativa trend den befunnit sig i under en längre period.

Det fanns ju annars en risk för att byggandet skulle vända ner i spåren på en svalare bostadsmarknad. Nu finns visserligen vissa tecken på att husbyggande tappat lite fart men det kompenseras delvis av att anläggingsbyggandet går starkt. Husbyggarna väntas sig dessutom att något sänkta anbudspriser framöver så det är kanske för tidigt att blåsa faran över för en påtagligt dämpad aktivitet när de nuvarande projekten på bostadsmarknaden är avslutade.

Detaljhandeln

I detaljhandeln har man haft en tuff sommar med kraftigt minskad aktivitet i butikerna. En stor del av det här bortfallet kan nog ändå förklaras av den heta sommaren som lett till att hushållen i hög grad valt stränderna före butikerna. Nu när det blivit lite mer normalt väder ser också detaljhandeln ett visst ljus i tunneln. Konfidensindikatorn för detaljhandeln steg från 96,9 i juli till 102,1 i augusti. Nu noterar visserligen företagen att försäljningen varit ovanligt svag under de senaste tre månaderna men räknar med att försäljningen ska skjuta fart under den kommande tremånadersperioden.

Intressant är dessutom att företagen inom detaljhandeln planerar prishöjningar i större utsträckning än tidigare, vilket säkert tas emot med viss lättnad på Riksbanken.

Tjänstesektorn

Det är enbart inom gruppen tjänsteföretag som konfidensindikatorn sjunker. Från 103,1 i juli till 101,5 i augusti. Det kan dock konstateras att tjänsteföretagens syn på inneliggande uppdragsstock fortfarande är ljusare än normalt, vilket borgar för hygglig tillväxt framöver.

Hushåll

Även hushållens konfidensindikator har stigit i augusti och ligger nu med viss marginal över den 100-nivå som markerar det historiske genomsnittet. Konfidensindikatorn landade i augusti på 102,6. Det är framför allt synen på den egna ekonomin (microindex) som stärkts medan synen på svensk ekonomi i stort är ungefär oförändrad (se diagram).

Sammantaget ger dagens konjunkturbarometer bilden av en svensk ekonomi som befinner sig i hyggligt skick. Huruvida det ger något utslag i valet får framtiden utvisa.

 

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -