Avknoppningar skapar vinnare

Börs De nio bolag som gjort en avknoppning på Stockholmsbörsen under de senaste två åren har i genomsnitt ökat det totala börsvärdet med drygt 40 procent. Det visar en genomgång av Placera.

Senast ut att särnotera bolag var bilsäkerhetsföretaget Autoliv och verkstadsbolaget Atlas Copco som noterade Veoneer respektive Epiroc. Veoneer är världens största företag inom autonom körning och Epiroc är specialiserade på gruv- och infrastrukturutrustning. Veoneer noterades i början av juli och Epiroc i mitten av juni.

Slår man ihop respektive avknoppnings marknadsvärde med moderbolagens börsvärde så är de i princip oförändrade sedan noteringarna gjordes.

Historien talar dock för aktierna. Avknoppningar är i de flesta fall mycket framgångsrika. Av de övriga sju bolagen som gjort avknoppningar under de senaste två åren är det bara ett som backat sedan avknoppningen genomfördes, och de har i genomsnitt stigit 54 procent.

Den enda särnoteringen under de senaste två åren som hittills inte blivit framgångsrik för aktieägarna är byggbolaget NCC:s avknoppning av bostadsutvecklaren Bonava. De båda bolagens sammanlagda börsvärde har sjunkit 8 procent sedan särnoteringen gjordes. Bakom ligger en oro för hur bygg- och bostadsmarknaden kommer att utvecklas framöver.

De bolag som gått starkast är probiotikbolaget Biogaia och avknoppningen Infant Bacterial Therapeutics som gjordes i mars 2016. Börsvärdet för de båda bolagen är sedan dess upp 163 procent.

Infant Bacterial Therapeutics är ett läkemedelsbolag som är inriktat på att utveckla läkemedel för att behandla sällsynta sjukdomar som drabbar för tidigt födda barn. Sedan noteringen är aktien upp 56 procent. Under samma period är Biogaias aktie upp 112 procent.

Näst bäst har det gått för oljebolaget Lundin Petroleum som i april 2017 särnoterade International Petroleum Corp. Sedan dess har bolagens sammanlagda värde stigit drygt 90 procent. Bakom ligger naturligtvis främst det kraftigt stigande oljepriset.

Mycket framgångsrik har även teknikhandelskoncern Addtechs avknoppning av life sciencesbolaget Addlife varit. Särnoteringen gjordes i mars 2016. Idag är bolagen tillsammans värda dubbelt så mycket.

Andra kända avknoppningar under de senaste åren är SCA:s särnotering av hygienpappersdelen Essity. Sammanlagda börsvärdet för de båda bolagen är upp cirka 12 procent sedan noteringen genomfördes.

Vanligaste skälet till en avknoppning är att frigöra värden i moderbolaget. En del eller hela delar av bolaget är kanske så pass starka att de klarar sig på egen hand. Det kan också handla om att bolaget vill renodla sin verksamhet.

I samband med avknoppningen är det inte ovanligt att det särnoterade bolaget inledningsvis faller i värde. Ofta pressas aktierna av att större institutionella placerare säljer ut sina innehav.

I en del fall handlar det också om att fonder kan ha en gräns för hur stora innehaven måste vara. Ytterligare en faktor som gör av avknoppade bolag ofta pressas är att indexfonder säljer av aktien eftersom denna kanske inte är med i samma index som moderbolaget var.

Andra skäl kan vara att de som investerat i moderbolaget helt enkelt säljer avknoppningen eftersom de inte är intresserade av inriktningen på det nya bolaget.  

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -