Aktierna med köpsignaler

Teknisk Analys Investtech har i sin tekniska analys hittat tre aktier med köpsignaler.

Efter åtta raka dagar med uppgång har OMX Stockholm PI passerat motståndet från topparna upp till 600 punkter, som begränsat uppsidan på börsen sedan ett drygt år tillbaka. Under måndagen ökade också avståndet till det närmast horisontella trendtaket. Brottet upp från trendkanalen indikerar att det skett ett positivt skifte bland investerare och att börsen ska fortsätta i den långsiktigt uppåtgående trenden.

Investtechs kortsiktiga och långsiktiga hausse-index (optimismindex) visar båda värden mellan 55 och 60 punkter vilket antyder att det är en svag övervikt av optimister på börsen.

Köpandelen bland insynspersoner är 78 procent den senaste månaden, vilket är något högre än under det senaste året. Att insiders köper när börsen står nära historiskt höga nivåer indikerar att dessa anser att värderingarna är befogade samt att man ser ytterligare uppsida baserat på fundamentala underlag.

Indexet är tekniskt positivt på medellång sikt.

 

SAS. Sedan kursen runt årsskiftet passerade en tidigare stödnivå vid 23 kronor har den inte lyckats ta sig tillbaka. Två försök har lett till vinsthemtagningar bland investerare och vändningar för kursen. Säsongsvariationer indikerar emellertid att årets svagaste tid är över och snart inleds aktiens historiskt sett starkaste månad.

I den kortsiktiga kursgrafen ges indikationer om att investerare tycker aktien tappat för mycket och en stödnivå har formats runt 16,70 kronor. Tilltagande volym under de senaste dagarnas uppgång indikerar ökat intresse. Positionen i den långsiktigt stigande trendkanalen ger också antydan om att kursen fallit till köpvärda nivåer.

Volatilitetsrisken och det tidigare skedet av ett potentiellt positivt omslag gör att en mer riskbenägen investerare kan välja att ta position. Slutkurs under 16,70 skulle vara en negativ signal och kan användas som stop loss-nivå.

Investtechs rekommendation: Svagt köp.

 

Tobii AB tredubblades, sett från teckningskursen, sex månader efter börsintroduktionen i slutet av april 2015. Men efter en tvärvändning ytterligare ett år senare handlas aktien nu strax över 40 kronor och kursen ligger i en svagt nedåtgående trendkanal som motsvarar en årlig nedgångstakt på 12 procent.

Likt i SAS är den kortsiktiga kursbilden tämligen positiv. En stödnivå har formats runt 37 kronor och här visas en stigande trendkanal. Under måndagen passerades toppen vid 41 kronor på hög handelsvolym. Indikerat starkt kortsiktigt momentum och positiv volymbalans ger förutsättningar för ytterligare uppgång och ökar möjligheten att ytterligare motstånd bryts. En slutkurs över toppen vid 43,56 skulle ge en signal om inlett positivt trendskifte även på längre tidsintervall.

En stop loss
vid 36,50 ger en nedsida runt 12 procent. Uppsidan kan dock vara stor vid ett mer långsiktigt trendomslag. Kombinerat med kortsiktiga styrketecken kan dagens kurs vara en bra ingångskurs för en riskbenägen investerare.

Investtechs rekommendation: Svagt köp.

 

Lundin Petroleum. Såväl insynspersoner som övriga investerare har hjälpt till att pressa upp Lundin Petroleum-kursen i augusti månad. Aktien som redan visar en stigande trendkanal har utlöst ytterligare en positiv signal i och med att taket i en rektangelformation passerades under måndagen. Denna kombination ger statistisk goda utsikter för kursen att fortsätta i en positiv riktning kommande månader. Vidare stärks trendbilden av positiv volymbalans vilket innebär att kursen normalt stigit på dagar med hög handelsvolym och fallit på dagar med låg handelsvolym.

Investtechs rekommendation: Köp.

 

Adrian Axelsson, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -