Späckad och spännande makrovecka

Makroveckan Veckan är fullmatad med intressanta svenska makrodata samtidigt som valrörelsen tuffar på. Dessutom kommer viktiga inflationssiffror från både USA och EMU-området.

Den svenska börsen fortsätter att ånga på och mäktade med en uppgång på 1,5 procent under veckan som gick. Det gör att den svenska börsen fortsätter att hänga den amerikanska i hasorna. Det var också en betydligt lugnare vecka för tillväxtekonomierna (Emerging Markets) där genomsnittsbörsen steg med 2,5 procent efter en tung period. Att Kina och USA hittade tillbaka till förhandlingsbordet bidrog med lite optimism även om de positiva resultaten ser ut att ha uteblivit.

Noterbart är att de amerikanska långräntorna fortsätter att backa och att tioårsräntan nu handlas kring 2,83 procent. Väl under symboliskt viktiga 3 procent.

Både den svenska kronan och euron har återhämtat lite av kursrasen mot den amerikanska dollarn. En dollar kostar nu 9,14 kronor medan euron handlas kring 10,57 kronor.

Veckan inleds med intressanta siffror över svensk hushållsutlåning. Om låneökningsakten fortsätter att dämpas är det en signal om fortsatt trög bostadsmarknad. Kan i så fall bli lite smärtsamt för kronan.  

På tisdag får vi se om de svenska hushållen hittade tillbaka till butikerna i juli eller om hettan höll kvar dem kring stränderna.

Onsdagens konjunkturbarometer från Konjunkturinstitutet är också högintressant läsningen. Industrin visade på påfallande optimism i julimätningen medans hushållen var deppiga. Frågan är om de tendenserna håller i sig i augustimätningen. Det finns ju en osäkerhet kring det svenska valet som kan trycka ner humöret – i alla fall i hushållssektorn.

Viktiga för börs och valutor är också de amerikanska inflationssiffror som publiceras på onsdag och torsdag. Det lutar åt en amerikansk räntehöjning i september och det här är viktiga pusselbitar för den amerikanska centralbanken.

Slutligen avslutas veckan med kinesiska inköpschefsindex som blir viktiga värdemätare på hur handelskonflikten påverkat kinesiska exportföretag och hur den kinesiska ledningens lättnader påverkat.

Måndag

Den svenska hushållsutlången väntas ha dämpats ytterligare i juli. I så fall ett tecken på att bostadsmarknaden fortsätter att vara tämligen sval. Det tyska IFO-indexet, som mäter humöret i tyskt näringsliv, väntas ha utvecklats stabilt in augusti men vi varnar för att förväntningarna kan vara lite högt ställda.

Tisdag

Den svenska detaljhandeln väntas ha tagit ett skutt uppåt i juli efter den svaga junisiffran. Det varma vädret gör dock försäljningen svårt att bedöma. Orkade verkligen hushållen ut i butikerna? Risk för att handelsbalansen i Sverige ska uppvisa lite högre minus för juli.

Onsdag

Reviderade siffor över den amerikanska BNP-utvecklingen väntas visa på en tillväxt på 3,9 procent. Det gör att BNP-ökningen i så fall halkar under den, för Trump-administrationen, symboliskt viktiga 4-procentsnivån. Priserna väntas ha ökat i en takt som sannolikt ger centralbanken argument för en räntehöjning i september. Kan bli dollarpositivt.

Torsdag

Konjunkturinstitutet publicerar resultaten från sina senaste enkätundersökningar av humöret bland hushåll och företag. Mest nyfikna på om industrin kan återupprepa styrkan från julimätningen och om humöret bland hushåll visar tecken på att stabiliseras. Motsvarande siffror för EMU-området publiceras också under torsdagen. Amerikanskt prisindex för den privata konsumtionen är ytterligare en pusselbit för den amerikanska centralbanken.

Fredag

Viktiga inköpschefsindex för Kina publiceras under natten mot fredag. Det finns en viss risk för besvikelser i spåren på den eskalerande handelskonflikten med USA. Den kinesiska ledningen har dock genomfört åtgärder som kan gynna den inhemska tillväxten och bidra till god fart i tjänstesektorn. Inflationssiffror för EMU-området.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -