Analyserna bakom Heta Listan

Aktiekommentar Tre steg i urvalsprocessen ligger till grund för aktievalen på Heta Listan. Den främsta tjusningen med modellen är att den ofta leder till nya heta branscher.

Urvalet till Heta Listan bygger på en något okonventionell investeringsmodell. Den är ett hopplock av strategier med byggstenar både från teknisk och fundamental analys.

Målet är att hitta aktier, eller mer korrekt bolag, som befinner sig i en etablerad positiv trend. Och sedan rida den trenden så länge det är lönsamt i ett tidsperspektiv på 3-6 månader.

För att hitta dessa kandidater görs en manuell och ganska krävande screening. Lika stor vikt läggs vid den kursmässiga trenden (teknisk analys) som vid den faktiska utvecklingen i bolaget (fundamental analys).

Det som skiljer Heta Listan från andra modeller är att jag först sållar bolagen efter trenden i aktiepriset. Sedan körs urvalet igenom en fundamental screening med en handfull nyckeltal som ytterligare filter. Därefter görs en noggrannare genomgång av bolagens verksamhet.

Den tekniska urvalsprocessen går ut på att fastställa den dominerande trenden i aktien. Då är medelvärden som MA200 och MA50 två bra måttstockar att börja med.

MA står för moving average (glidande medelvärde). Medelvärdet beräknas på de senaste 200 respektive 50 dagarna. Båda ska helst vara stigande men ibland görs undantag från den regeln.

Ett medelvärde är en släpande indikator som inte säger något om framtiden. Att agera bara på dessa skulle innebära att ständigt vara efter kurvan. Modellen kompletteras därför med filter för en handfull enklare tekniska formationer.

Okulärt besiktigar jag sedan volatilitet i aktien för att avgöra om vidare efterforskning är värd besväret. Svängningarna får inte vara för stora dag till dag. Det leder bara till onödiga stop loss-förluster.

En personlig favorit är att agera på är positiva kursutbrott efter längre konsolideringar i aktiepriset. Det är också ett av de äldsta tricken i boken. På det här sättet försöker vi identifiera framtida momentum.

Heta Listan uppmärksammade Stora Enso när aktien kostade 136,00 kronor styck. När priset steg över 135,00 kronor nådde aktien över tidigare rekordnivåer, vilket alltså var vår signal på att vidare uppgång kunde förväntas.

I diagrammet nedan ser nu hur aktiepriset utvecklades därefter. Signalen var korrekt men det var inte utan skakningar i aktiepriset innan trenden fortsatte högre. Att kursen vobblar kring dessa utbrottsnivåer är vanligt. Det kan delvis förklaras av att de kortsiktiga intressena vid dessa vändpunkter är stort, vilket påverkar både köp och säljtrycket – med större svängningar som följd.

Det är banalt men uppgång föder vidare uppgång. Värdestegring kan bara ske när aktiepriset stiger över tidigare kursnivåer. På inget annat sätt kan aktiemarknaden alltså göra oss rika - frånsett utdelningen som bolagen lämnar.

Den här ingångsvinkeln får ofta kritik av investerare och analytiker som snöat in sig i sina excel-ark. De menar att analysera trenden är lika träffsäkert som att spå i kaffesump. Det håller jag inte med om.

Tänk istället på trendanalysen som en väg till fundamentalt starka bolag som redan identifierats som attraktiva investeringar på börsen av andra. Priset på tillgången stiger.

Att hitta den typen av investeringar är mycket svårare att göra om man inte tar hänsyn till aktieprisets utveckling i sitt sökande, framförallt eftersom bolagets redovisning släpar mot nuet.

Men precis som i den fundamentala analysen - ett lågt p/e-tal är inte alltid billigt. Och ett snabbt stigande aktiepris betyder långt ifrån alltid perfekta fundamenta. Men det är bland dem ett bra ställe att börja leta.

Många gånger håller trender i sig i flera år på aktiemarknaden. Men det gäller att dra nytta av den fundamentala analysen för att inte kliva på redan övervärderade kursraketer.

I nästa screening ska stadiga förbättringar synas i bolagets siffror - stigande omsättning, stigande marginaler och/eller stigande vinst per aktie. För att snabbt skapa en bild av framtiden används analysdatabasen Factset för att få del av analytikernas konsensusprognoser.

Höga P/E-tal i samklang med hög vinsttillväxt är sällan ett problem. Ett enkelt sätt att tolka P/E-talet är PEG-talet som också tar hänsyn till vinsttillväxten.

Är PEG-talet i närheten av 1,0 oroar inte ett högt P/E-tal. Gärna kan P/E-talet faktiskt vara stigande i prognoserna, men bara om inte PEG-talet ökar år för år.

Det innebär att lönsamheten stiger samtidigt som det sker en multipelexpansion och förväntningarna ökar. En ovanlig men perfekt storm som brukar generera riktiga kursraketer tills dess att det kokar över.

Konsensus ger en bild av hur bolagen värderas i relation till framtida förväntningar, vilket är vad som avgör prissättningen långsiktigt på börsen. Siffrorna blir därför en kontroll av trendens rimlighet.

Det händer ofta att aktier som topprankas i det tekniska urvalet faller platt om värderingen givet utsikterna är för hög.

Att ta hänsyn till värderingen minskar risken att kliva på en stigande trend precis innan den toppar. Ibland innebär det att avstå den sista och snabbaste stigningen i en aktie.

Det händer också att det går helt fel, och Heta Listan då kliver på precis på toppen. Då gäller det att ha sin stop-loss order redo för att minimera förlusten.

Vi har hittills i urvalet inte lagt någon vikt vid vilken verksamhet bolaget har. Urvalet är alltså högst kvantitativt. Sista steget i processen är därför mest intressanta. Här blir arbetet kvalitativt.

Bolagen som klarat sig till det tredje steget har ofta spännande saker på gång och agerar i branscher på uppsving. Målet är att få en övergripande bild av vilka drivkrafter som ligger bakom framgångarna och att avgöra om visionerna är trovärdiga, innan bolaget kan presenteras som kandidat.

Vilken bransch som är fräckast på börsen varierar. Förutom i riktigt starka trenderna byts ledarna ut någon, eller ett par gånger per år, var på nya möjligheter uppenbarar sig. Ofta kallas detta för sektorrotation bland proffsen.

Heta Listans modell fungerar dåligt när börsen inte stiger, vilket förvisso gäller det de flesta investeringsmodeller i surare tider. I en nedåtgående marknad finns det få aktier som stiger och andra typer av urvalsprocesser fungera bättre för att pricka botten.

Antagligen är det här fyndköparna, de som är riktigt duktiga på sina räkneövningar i excel verkligen kan briljera, eftersom de inte avskräcks av fallande aktiepriser.

Träffsäkerheten i Heta Listans modell känner vi sedan tidigare. Relationen mellan vinst och förlustaffärer är hyfsat jämn, med viss övervikt på vinstaffärer, men förlusterna är små i relation till vinsternas storlek eftersom vi använder stop loss.

Tanken är att låta vinnarna löpa. En lyckad affär kan sen betala för flera dåliga. På det sättet får vi fördel i marknaden även med ett kortare och mer riskfyllt tidsperspektiv.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -