Trumps vänner kriminella

Politik Donald Trumps tidigare advokat Michael Cohen erkände sig inför en domstol på Manhattan på tisdagen skyldig till flera brott.

Det rapporterar Reuters. Det är en del av den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning om rysk inblandning i valet 2016.

Han medgav också att Trump inför presidentvalskampanjen 2016 hade uppmanat honom att arrangera betalningar för att tysta två kvinnor som påstått sig haft en affär med Trump. En av betalningarna var 130.000 dollar till porrskådespelaren Stormy Daniels (Stephanie Cliffords), den andra 150.000 dollar till före detta Playboy-modellen Karen McDougal.

De åtta brotten inkluderar skatteflykt, bankbedrägeri och brott mot lagarna för kampanjfinansiering, det senare på uppdrag av en "politisk kandidat på nationell nivå".

Han nämnde inte Trump vid namn men hans advokat, Lanny Davis, bekräftade senare att han syftade på president Trump.

Lanny Davis sade att Cohen vittnat om att Trump uppmanat honom att begå ett brott genom att betala till de två kvinnorna av det huvudsakliga syftet att påverka valet.

"Om dessa betalningar var ett brott för Michael Cohen, varför skulle de då inte vara ett brott för Donald Trump?", sade Davis.

Donald Trump har förnekat att han haft en affär med dessa kvinnor. Hans advokat Rudy Giuliani har sagt att betalningarna gjordes för att bespara Trump och hans familj skam och inte var relaterade till kampanjen.

Donald Trump mötte pressen vid ett event i West Virginia på tisdagen efter domen, men berörde inte Cohens anklagelser. Giuliani kallade däremot Cohen för en "falsk liten råtta" som ljuger.

"Jag tror att presidenten är helt befriad. Cohen-storyn är över", sade han.

 Donald Trumps före detta kampanjchef Paul Manafort dömdes på tisdagen för brott. Han fanns skyldig på åtta av 18 punkter.

Det rapporterar Reuters. Åtalet är en del av den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning om rysk inblandning i valet 2016.

Juryn i Alexandria, Virginia, fann honom skyldig till bland annat bankbedrägeri, skattebedrägeri och för att inte ha uppgett utländska bankkonton. Han har tidigare arbetat som lobbyist för den tidigare ukrainska regeringen.

Brotten begicks tidigare än hans arbete som kampanjchef för Trump 2016, men Trump har försökt att distansera sig från Manafort och vid upprepade tillfällen kallat Muellers utredning för en "häxjakt".

Vid ett event i West Virginia på tisdagen sade Donald Trump till pressen att Paul Manafort är den bra man.

"Det berör inte mig, men jag känner att det är en mycket beklaglig sak som har hänt. Detta har inget att göra med ryskt samröre", sade han kort.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -