Så väljer förvaltaren Kina-aktier

Fonder Den kinesiska internetjätten Tencent lämnade en rapport förra veckan som inte föll marknaden i smaken. Men på sikt kan bolaget överraska. Det tror Kina- och Asien-förvaltaren Mikael Sens på Handelsbanken fonder.

Mikael Sens förvaltar idag två fyrstjärniga aktiefonder. Han förvaltar både Asienfonden och Kinafonden sedan 2009. Förvaltningen och investeringarna i båda fonderna sker övergripande efter långsiktiga teman. Ett tema är ett avgränsande område men en tydlig trend som har en strukturell tillväxt.

Det tydligaste investeringstemat i båda fonderna är digitaliseringstrenden med internet. Ett tema som varit ovanligt starkt i just Asien de senaste tio åren.

”Investeringsprocessen består av att hitta rätt bolag inom varje tema med en bra och hög innovation. Men minst lika viktigt är det att eliminera för långa och svaga teman som är för lätta att hitta för investerarna. För ett antal år sedan var solenergi ett tydligt och lätt tema att hitta. Konsekvensen blev att investerarna flockades dit med kapital”, säger Mikael Sens.

Mikael Sens

”Mycket kapital gjorde att allt för många bolag startades, det blev överutbud med stor överproduktion som skapar prispress. Det hela slutade med klara övervärderingar”, poängterar han.

Mikael Sens berättar att när man letar bolag utifrån tydliga teman så är givetvis bolagshistoriken viktig, men han tittar mer framåt än bakåt.

”Jag föredrar att investera i marknadsledande bolag med en stark tillväxt som gynnas av ett för oss tydligt tema. En marknadsledare har många fördelar. Oftast är det starka bolag med en etablerad affärsmodell. Man har lägre kostnader genom skalbara stordriftsfördelar. Belöningen är starkare kassaflöden än konkurrenterna.”

”Det bästa är att hitta marknadsledare med hög innovationshöjd som skapar tydliga inträdesbarriärer för nya konkurrenter. Det ger bra förutsättningar för att utbudet av produkter inte blir för stort och förstör prisbilden.”

”En viktig faktor jag tittat mycket på är vinstrevideringstrenden. Vinstrevideringen är en viktigare faktor för aktiekursens utveckling än själva värderingen. Vissa perioder är det fokus på värderingen men de är förhållandevis korta. Det som oftast driver aktiekursen är överraskningar, som leder till nya upprevideringar.”

Mycket av tiden som förvaltare handlar om att försöka förstå vad som driver vinsten i bolaget.

”Jag följer ett stort univers av bolag där jag ser på kursutvecklingen kontra vinstrevideringen. Men det viktigaste är att försöka förutse vilka bolag som sannolikt kommer att revidera upp vinsterna på sikt mer än marknaden tror.”

För att tidigt upptäcka nya trender tittar Mikael Sens dagligen på nedladdnings- och intäktsstatistik för appar över hela världen. Med speciella verktyg som hjälpmedel kan han följa nästan i realtid antalet nedladdningar och uppskatta kassaflödet för de spel som exempelvis det kinesiska internetbolaget Tencent har.

Det går att se hur nya spel mottas på marknaden och nya intressanta speltrender. Det är ett viktigt verktyg för att förutse kommande vinstutveckling och kunna göra uppskattning av framtida vinstrevideringar och därmed förhoppningsvis ligga före marknaden.

Mikael Sens berättar att sommaren varit ganska tuff för båda fonderna. Det största innehavet i båda fonderna är Tencent Holdings. Bolaget släppte en rapport som inte levererade intäkter och vinst i den nivå som marknadens förväntningar var. Aktien har straffats hårt av marknaden. Tencent-aktien är ner ungefär 13 procent sedan början på sommaren i juni.

”Jag investerade i Tencent redan 2010 och den är en typisk marknadsledare som historiskt överraskat med en stark trend för vinstrevideringar. Fonden har tjänat mycket pengar på Tencent, då aktien stigit flera hundra procent. Tencentaktien har nått fondens max-vikt många gånger under årens lopp (10 %), så jag har tvingats sälja delar av innehavet. Rapporten var en liten besvikelse, men jag har viktat ner innehavet sedan årsskiftet med 25 procent och nu väger den 7,6 procent i Asienfonden.”

Sommarens nedgång i kinesiska teknikaktier har även skapat nya köpmöjligheter.

”Det kinesiska internetbolaget 58.com är en aktie som jag länge haft i Kinafonden. Under sommaren har jag köpt aktien in till Asienfonden. Marknaden har handlat ner aktien betydligt sedan maj trots en bra rapport. Det ser jag som ett bra tillfälle att köpa en typisk marknadsledare med bra strukturell tillväxt. Det är en kinesisk kombination av Hemnet och Blocket.”

”Bolaget har stark vinsttillväxt, med en stark marknadsposition som inte är hotad av de stora internetbolagen Tencent och Alibaba. De stora internetdrakarna Tencent och Alibaba är svåra att konkurrera med. Men i 58.coms fall så har de samarbeten med båda bolagen. Och både Tencent och Alibaba har också har ett visst ägande i 58.com, något som ger en bra situation. Citatet If you can´t beat them join them stämmer verkligen in här.”

Asienfonden har före avgifter avkastat bättre än index under nio år i rad. Hittills är dock 2018 ett utmanande år. Fonden ligger bara marginellt före index före avgifter och efter avgifter ligger något efter. Tencent och Alibaba har haft det betydligt kärvare efter fjolårets raketuppgångar.

Båda aktierna är viktiga innehav för båda fonderna. Ett annat problem i år har varit att flera asiatiska aktier förknippade med fossila bränslen har haft en stark utveckling i år. Det är bolag och aktier som fonden inte investerar i då bolagets hållbarhetsanalys inte tillåter det.

”Men att jobba med en väl inarbetad investeringsprocess som investerar i marknadsledare efter strukturella teman som man tror på, är särskilt bra vid irrationella och tuffare marknader. Det är perioder när fonden ger dålig eller rent av kass avkastning. En sådan period är oftast mellan tre till sex månader. Då brukar jag köpa mer av de aktier jag tycker drabbats hårdast och det brukar betala sig bra över tid, precis det jag gjort nu.   

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -