Heta listan tittar västerut igen

Heta Listan Ett billigt betalkort lockar listan till ytterligare ett amerikanskt affärsförslag.

Heta listan har vuxit sig tung med sju aktiva affärsförslag och övervikt i bolag som sysslar med innovativa betalningar och andra digitala affärslösningar.

Fem av bolagen är amerikanska. Dollarexponeringen har hittills i år varit mycket gynnsam för svenska investerare. Under året har dollarn blivit 11 procent dyrare men valutaeffekten tar vi dock inte hänsyn till när vi räknar avkastningen på våra affärsförslag.

Förra veckan kandiderade Square, med sitt affärsgränssnitt och tillhörande betaldongel, och Worldpay, en konkurrent till Visa och Mastercard, till listan. Båda ryms nu som aktiva affärsförslag.

Även två andra udda fåglarna ryms i sällskapet. Fordonskonsulten Devport, som efter bara ett par veckor på Heta listan stigit 28 procent. Och bottenfisket i Bergman & Beving, som stärktes av en köprekommendation på bolaget från systertidningen Börsveckan.

Enligt deras slutsats är värderingen på Bergman & Beving låg givet tillväxtutsikterna. Värt att veta är att den 24 augusti ger bolaget 2,50 kronor i utdelning, vilket stop loss-nivån bör justeras för.

För att säkra delar av vinsten från våra tidigare affärsförslag höjer vi stop loss-nivåerna för fyra affärsförslag. Intuit, Visa, Bergman & Beving samt Devport. Detaljerna finns i tabellen.

Nu till veckans nya kandidat:

American Express (AXP)

Trigger 104,90 dollar. Stop loss 99,00 dollar.

Ytterligare ett kreditkortsbolag till listan kanske låter lite dumt. Men efter att ha konsoliderat sedan december förra året står American Express-aktien inför ett sannolikt tekniskt utbrott på ovansidan.

I en bransch som växer globalt finns det plats för fler än två, tre dominanta spelare. Varumärket American Express står också högt i kurs. Därför har bolaget goda möjligheter att öka sina marknadsandelar, främst utanför USA, bara genom att närma sig övriga kortutgivares affärsmodeller.

Ett steg i det är att öka antalet kreditkort med möjligheten att delbetala fakturan mot ränta. (Som Visa och Mastercard fungerar) Och sänka transaktionskostnaderna för handlarna så att fler accepterar kortet i butik och online.

Kan omställningen ske utan att svärta varumärket, och bolaget fortsätter erbjuda attraktiva försäkringar, tilläggstjänster och medlemskap i bra poängklubbar bör deras korterbjudanden öka i attraktivitet.

Redan nu syns tydliga resultat. Kreditkortslånen och betalningsvolymerna växer i den snabbaste takten på många år.

Vinsten per aktie väntas öka med hela 23 procent i år och ytterligare 10 procent under nästa, enligt Factset. På de estimaten värderas aktien till p/e 13 på 2019-års resultat, vilket är mycket billigare än både Visa och Mastercard.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -