Här är den bästa bilförsäkringen

Privatekonomi Du kan spara in tiotusentals kronor genom att välja rätt bilförsäkring. Se här vad du ska tänka på, och en ta del av Placeras genomgång av de bästa bilförsäkringarna.

Det finns en djungel av bilförsäkringar med olika villkor, så det är inte konstigt att många tycker att det är knepigt att välja rätt. Men faktum är att just bilförsäkringar är den försäkringstyp där prisskillnaden är störst, inte minst när det gäller ersättning vid skada. Så det lönar sig att göra en koll.

Bästa bilförsäkringen

Det är mycket fokus på priset på bilförsäkringen, men det är viktigt att också titta på vad försäkringen faktiskt innehåller. Av den anledningen har Konsumenternas Försäkringsbyrå granskat landets alla bilförsäkringar, när det gäller allt från villkor till kundnöjdhet.

Om vi tittar på helförsäkringar och enligt Konsumenternas kriterier så kvalificerar sig Sveland Stors (filial till Trygg Hansa) försäkring och Trygg-Hansa Stor högst upp i toppen på delad förstaplats bland de bästa bilförsäkringarna.

I botten på listan hamnar försäkringsbolaget WaterCircles.

En av anledningarna till att Sveland Stor och Trygg Hansa Stor hamnar i topp jämfört med Water Circles i jämförelsen hos Konsumenterna är exempelvis att innehållet i självrisk, stöld, maskinskada och vagnskada bedöms vara bättre här.

Tittar man på Svenskt kvalitetsindex, SKI, nöjdkundindex, så hamnar försäkringsbolaget Dina Försäkringar i topp.

Kolla upp priset med de bolag som du är intresserad av och välj därefter ut de bolagen och jämför deras innehåll i den oberoende jämförelsen av bilförsäkringar på konsumenternas.se så får du en bra uppfattning av vad du får betala i förhållande till vad du får ut.

Trafikförsäkring, halvförsäkring eller helförsäkring?

Det första du bör tänka när du ska välja försäkring är vilka behov du har och vilken trygghet du vill att försäkringen ska ge.

”Köper du en ny bil med vagnskadegaranti så räcker det till exempel att teckna en halvförsäkring. Glöm dock inte bort att teckna vagnskadeförsäkring (helförsäkring) när vagnskadegarantin upphör efter tre år”, säger Helen Bernerfalk, jurist på Konsumenternas.

 Helen Bernerfalk

Annars kan man generellt säga att det är fördelaktigt att teckna en helförsäkring på nya bilar yngre än tio år, då ingår den viktiga vagnskadeförsäkringen.

Jämför värdet på bilen (exempelvis på bilpriser.se) och försäkringens premie för att komma fram till om en halvförsäkring, helförsäkring eller bara en trafikförsäkring är det bästa och mest ekonomiska alternativet.

Helen Bernerfalk berättar att ett av de vanligaste misstagen när man väljer bilförsäkring är att man är lite för sparsam och väljer halvförsäkring för en nyare bil.

”Man anser själv att man är en försiktig förare och blir man påkörd så ersätter motparten reparationen. Men det man då glömmer bort är att det också inträffar rena olyckshändelser där det krävs en vagnskadeförsäkring för att få ersättning”.

Saknar du vagnskadeförsäkringen så får du bekosta hela reparationen själv. Något som kan få stora ekonomiska konsekvenser.

”Vid exempelvis en kollision med en älg kan bilen bli så skadad att det inte lönar sig att reparera den. I så fall förlorar du hela bilens värde, då kan det röra sig om ett par hundra tusen kronor.”

En billig försäkring är som sagt inte alltid den bästa för just dig. Försäkringens omfattning, villkor och självrisk är viktiga parametrar när du ska jämföra priset.

Se över försäkringsskyddet och håll koll på bindningstiden

Helen Bernerfalk tycker att det bra att se över försäkringsskyddet åtminstone en gång per år, så vida det inte inträffat någon förändring så som en flytt, eller ett bilbyte.

”Försäkringsavtal för bil är som regel ettåriga och de får inte vara längre än så. Det har på senare år dykt upp bilförsäkringar där premien delvis beräknas med hjälp av att man bland annat mäter körstilen. De försäkringarna har oftast en kortare bindningstid eller ingen bindningstid alls”.

De bolag som använder sig av dessa tekniska hjälpmedel, delar upp premien i en fast och en rörlig del. Den rörliga delen beräknas genom att du får installera en liten dosa i bilen, eller koppla upp dig mot en app. Den mäter då till exempel hur bra du är på att hålla hastigheten och exakt hur många mil du kör.

Det blir alltså en mer individuell premie, vilket kan löna sig om du exempelvis bara kör kortar sträckor eller om du kör trafiksäkrare än snittet. Bindningstiden för dessa försäkringar varierar mellan ingen bindningstid alls upp till 30 dagar.

Kostnad för bilförsäkringen

När ett försäkringsbolag ska bestämma hur mycket en bilförsäkring ska kosta finns det flera olika faktorer som spelar in.

Det handlar exempelvis om tidigare skador, var man bor (skadedrabbat område), hur man bor (villa med eget garage eller lägenhet i innerstan med gatuparkering) och hur länge du har haft körkort.

Ett tips för att få ned kostnaden på bilförsäkringen är att kolla upp om premien skiljer sig åt beroende på om du eller din respektive står som ägare till bilen. Det vill säga om ni köpt bilen gemensamt och båda brukar bilen.

”Försäkringsbolagen får i och för sig inte differentiera premien på grund av kön men det kan vara andra faktorer som avgör till exempel ålder och hur länge man har haft körkort”.

De flesta försäkringsbolagen erbjuder rabatt när du samlar dina försäkringar hos dem. Det kan handla om 5 – 20 procents samlingsrabatt.

Vanliga misstag

Ett vanligt misstag är att försäkringen inte gäller om försäkringstagaren inte är faktisk ägare och huvudsaklig brukare av bilen, så kallat försäkrat intresse.

”Man kan alltså inte låta någon annan stå som ägare i vägtrafikregistret och vara försäkringstagare för att få en lägre premie”.

Många försäkringsbolag försöker få dig som tecknar en bilförsäkring att välja en tilläggsförsäkring. Men enligt Helen Bernerfalk klarar sig de flesta bra utan tilläggsförsäkringar men det finns undantag då det kan vara lämpligt.

”Är du beroende av att ha bil bör du dock se till att lägga till hyrbil till försäkringsskyddet. Viltolyckorna ökar och bor du i en del av landet där det finns mycket vilt kan det vara bra att teckna till självriskreducering vid djurkollision”.

Då och då trillar det ned erbjudanden om assistansförsäkring och fordonsgaranti i brevlådan. Det kan se ut som en faktura för något som du har beställt, men här gäller det att se upp.

”I många fall rör det sig om ett dyrt skydd för något som du till stor del redan har genom momenten räddning och maskinskada som ingår i halvförsäkringen”.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -