Stark start för riskfyllt solcellsbolag

Aktieanalys Solcellsbolaget Midsummers börspremiär ha inneburit en drömsk start för tidiga investerare. Men hur stor är risken för ett negativt väderomslag?

First North-bolaget Midsummer har utvecklat och säljer produktionslinor för tillverkning av en ny typ lätta och flexibla solceller (CIGS-celler). Bolaget har också tagit fram ett eget hustak i plåt med redan monterade solceller på, de ska säljas under varumärket Clix by Midsummer.

Från cd-skiva till solcell i Järfälla. Produktionsmaskinen DUO bygger på teknik från en svunnen tid och ledningens erfarenheter från CD- och DVD-produktion. Tekniken, som kallas sputtring, tillämpas nu för att tillverka små flexibla solceller – ungefär en var artonde sekund.

Midsummer listades på First North i juni 2018 men vägen till dit har varit krokig. Bolaget grundades redan 2004 men när finanskrisen slog till ett par år senare dog intresset och delar av personalstyrkan tvingades sägas upp.

Solcellsbranschen har sedan dess genomgått stora förändringar med en enorm prispress som främsta hot mot nya aktörer. Det gäller dock först konventionella solceller med kiselbaserad teknologi.

USA:s tidigare president Barack Obama la sedan höga tullar på Kinatillverkade Kiselceller. Och Donald Trumps handelskrig oroar nu med risk för nya tullar, som denna gång kanske innefattar också CIGS-celler.

Intresset för förnybar energi har vuxit sig rekordstort och det råder nu ingen brist på kapital varken hos konsumenter eller investerare i västvärlden.

I samband med listning på First North tog Midsummer in 100 Mkr. En större del av de nya aktierna dammsögs dock upp av ankarinvesterarna, vilket bäddade för ett gott undertryck vid premiären.

Som sextonde största ägare ryms Svenska Kyrkan. Huvudägare med ungefär 40 procent av kapitalet är Philip och Liang Gao, som via bolaget Sunflare också sköter försäljning, produktion och finansiering i båda USA och Kina. Det samarbetet har stått för merparten av intäkterna historiskt. (Under fjolåret sålde man produktionsutrustning för totalt 115 Mkr och gjorde ett resultat före skatt på nästan 25 Mkr.)

Det är svårt att inte lyfta på ögonbrynen här. De två herrarna sitter på många stolar. Detta blir aldrig bekvämt för aktieägarna i Midsummer som sitter i knät på Gao och Gao.

I dag har börsvärdet på Midsummer stigit till 1 100 Mkr. Och den befintliga kapaciteten att bygga 10 produktionslinor per år byggs ut. Sedan nyår har bolaget anställt 30 medarbetare och värvat en produktionschef från försvarskoncernen Saab. Målet är att kunna leverera 40 maskiner per år 2020.

En produktionslina av typen DUO kostar kunderna mellan 4–5 miljoner dollar, enligt bolaget. En utsåld produktion på tio DUO-maskiner borde därför innebära intäkter på 360 Mkr, givet en dollarkurs på 9 kronor.

Värt att veta är att alla intäkter i dagsläget noteras i just dollar och att marginalerna historiskt varit höga (22 procent rörelsemarginal 2017). Men så länge bolagets relation till största kunden förblir vad den är, så är det osäkert om sån lönsamhet alltid kommer gälla. Kanske kommer investeringarna i tillväxt också pressa marginalerna.

Marknadsförutsättningarna för att sälja lätta flexibla solceller bör dock vara utan moln på himlen. De kommande fem åren bedöms solenergi bli det förnybara energislag som kommer byggas ut i snabbast takt.

I fjol värderades marknaden till 500 miljarder kronor och den ackumulerade kapaciteten väntas växa med 18 procent årligen fram till 2021.

Globalt kommer bara en bråkdel av jordens energiproduktion från solen, trots att den på många platser är den billigaste källan att ta vara på. De i dagsläget viktigaste marknader för solceller är stormakterna USA och Kina.

I den mycket expansiva fas som Midsummer befinner sig, är osäkerheterna i att lägga prognoser stora. Produktionen måste skala upp i en sån takt att vidare efterfrågeökningar kan mötas. Och en ny produktionslina för tillverkningen av solcellstak ska etableras.

Men varje ny maskin som säljs ger ett stort procentuellt påslag på omsättningen. I ett positivt scenario lär tillväxten förbli hög för Midsummer. Även valutapåverkan på omsättningen kommer att vara stor.

Bolagets halvårsrapport kommer den 31 augusti, den första rapporten som börsbolag. Då gör vi en genomgång av sifforna samt synar förutsättningarna framåt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -