Riskviljan stiger, Fed avgör

Makroveckan Att USA och Kina ska återuppta förhandlingarna kring handeln har gett riskviljan en skjuts uppåt. I vecka väntar viktiga centralbanksprotokoll och de preliminära inköpschefsindexen för augusti.

Efter en trög inledning men vass avslutning lyckades den svenska börsen landa runt nollan för veckan som gick.

I USA fortsatt börsen uppåt men dessvärre fortsätter tillväxtmarknaderna att ha det trögt och genomsnittsbörsen tappade 3,6 procent under veckan. Detta trots att situationen i Turkiet (temporärt?) stabiliserats något efter utlovade dollarlån från Qatar och införda restriktioner kring valutahandeln.

Det som fick börserna i mer utvecklade ekonomier att piggna till mot slutet av veckan var att USA och Kina beslutat att återuppta förhandlingarna kring handelsfrågorna. Det väcker visst hopp även om vi nog kan räkna med att Donald Trump kommer att köra det hårda förhandlingsspelet fram till mellanårsvalet i november.

På marknaden framhålls nu G20-mötet mellan regeringschefer 20 november till 1 december i Buenos Aires som ett avgörande tillfälle för hur handelskonflikten kommer att fortlöpa.

Höjdpunkterna under veckan som kommer är onsdagens penningpolitiska protokoll från Federal Reserves senaste räntemöte samt torsdagens flöde av preliminära inköpschefsindex.   

I onsdagens protokoll letas det efter ytterligare signaler på vad som krävs för att gå vidare med fler räntehöjningar. Eventuella diskussioner kring effekterna av ett eskalerande handelskrig och en starkare dollar är också av högt intresse.

De preliminära inköpschefsindexen för augusti väntas visa på en stabil utveckling för världskonjunkturen. Möjligen kan framtidsförväntningarna ha bleknat en aning efter att handelskonflikten eskalerat och frågetecknen kring utvecklingen på flera tillväxtmarknader växt.

På fredag inleds det årliga centralbankssymposiet i Jackson Hole. Fed-chefen Jerome Powell håller tal på inledningsdagen. Några nya penningpolitiska besked är dock inte att vänta.

Måndag

Intressanta siffror över bostadsbyggande i Sverige publiceras. Frågan är hur snabbt bostadsbyggande sjunker? För om bostadsbyggande hålls uppe på en hygglig nivå så betyder det fortsatt stort utbud av nya bostäder som kan sätta förnyad press på bostadspriserna.

Tisdag

En osedvanligt lugn dag vad gäller makrosiffror. Men för ovanlighetens skulle kanske marknaden kastar lite extra blickar mot Ungern där centralbanken levererar nytt räntebesked.

Onsdag

Mycket fokus på protokollet från den amerikanska centralbankens senaste penningpolitiska möte. Fokus ligger på resonemangen över vad som krävs för att leverera ytterligare två räntehöjningar i år och hur ledamöterna ser på effekterna av ett eventuellt handelskrig mellan Kina och USA. Dessutom kan inverkan av den allt starkare dollar komma upp i diskussionerna.

Torsdag

De preliminära inköpschefsindexen för augusti rullas ut på bred front. Förväntningarna är inställda på mycket stabila index på nivåer klart över den 50-nivå som, enligt tumregeln, markerar gränsen mellan tillväxt och nedgång. Om ingen oro syns över ett eskalerande handelskrig så kan det ge riskaptiten en liten skjuts uppåt. ECB publicerar penningpolitiskt protokoll.

Fredag

Den svenska producentpriserna fortsätter att stiga i rask takt. Mycket lite av de prisuppgångarna har hittills letat sig vidare till konsumentledet så någon större inflationsimpuls lär inte uppgångarna ge. I USA fortsätter orderingången på varaktiga varor att öka.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -