Därför rasar metallpriserna

Råvaror Sedan i juni har priset på industrimetallerna koppar, zink, nickel och bly fallit kraftigt. Bakom ligger en starkare dollar och svagare makrodata från Kina.

Priset på koppar har fallit knappt 20 procent sedan i början av juni. Då fick man betala knappt 7300 dollar per ton koppar. Idag handlas ett ton koppar till 5842 dollar per ton på råvarubörsen London Metal Exchange.

Kopparpriset

Koppar finns i nästan alla industriprodukter. I en ny bil finns till exempel i genomsnitt 25 kilo koppar. Den långsiktiga trenden pekar mot att efterfrågan på koppar kommer att öka i takt med digitaliseringen.

Priset på zink har rasat 28 procent jämfört med nivåerna i juni. Zink används framför allt till galvanisering av stål för att på så vis göra den rostfri.

Nickelpriset har rasat 16 procent sedan i juni. Merparten av all nickel som bryts används till att göra rostfritt stål.

Priset på ett ton bly har gått ner med 21 procent. Cirka 80 procent av allt bly som produceras köps upp av fordonsindustrin för att göra bilbatterier.

Bakom råvarornas kräftgång ligger många faktorer främst är det dock den stigande dollarn som ligger bakom prisnedgången. Dollarns värde bestäms i sin tur i stor utsträckning av den amerikanska penningpolitiken.

En annan faktor bakom nedgången är en lätt inbromsning i världskonjunkturen. Även handelskriget mellan USA och Kina påverkar negativt.

Kina är världens största köpare av industrimetaller. Handeln mellan USA och Kina har länge varit en av de viktigaste tillväxtfaktorerna för tillväxten i världen. Bråket visar att denna marknad kanske inte kommer att vara lika stabil och bidra med lika mycket tillväxt framöver. De senaste veckorna makrodata från Kina har också varit något svagare än väntat.

Gruvaktierna har följt med metallpriserna ner.

Bolidens aktie har fallit med cirka 20 procent sedan början av juni. Bolidens rapport för det andra kvartalet nådde inte heller upp till marknadens förväntningar. Rörelseresultatet var 2 329 miljoner kronor medan marknadens förväntningar låg på 2 439 miljoner.

Boliden

Flera banker har valt att skruva ner sina riktkurser och rekommendationer för aktien. I slutet av juli sänkte både Danske Bank och Credit Suisse sina riktkurser till 275 respektive 280 kronor per aktie.

Lundin Minings aktie är likaså ner drygt 20 procent jämfört med nivåerna i juni. Även världens största gruvbolag BHP Billiton, Rio Tinto och Vale har fått se sina aktiekurser falla med 10, 17 respektive 10 procent i år till följd av prisnedgångarna.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -