Ett varmt besked från Nibe

Aktiekommentar Placerafavoriten Nibe överraskade positivt i andra kvartalet. Deras resa går i tydlig riktning och långsiktigt är aktien fortfarande en attraktiv placering trots hög värdering.

Nibe grundades i småländska Markaryd men är idag en global koncern som levererar värmepannor och andra klimatlösningar för inomhuskomfort. Moderna, mer effektiva energilösningar, bidrar till ett lägre klimattryck.

Intäkterna kommer relativt jämt fördelat från Europa, Norden och Nordamerika.  Låga räntor och en stark konjunktur har gjort konsumenterna i villa köpstarka.

Som investering ligger Nibe därför helt rätt i tiden. Bolaget gör något gott för miljön och växer samtidigt i snabb takt både av egen kraft och genom förvärv. Dessutom med hög lönsamhet.

Analytikerna som följer Nibe har dock blivit allt mer kritiska till värderingen. Deras snitt-riktkurs är satt till drygt 91 kronor och den vanligaste rekommendationen är avvakta, enligt Factset.

Men efter kvartalsrapporten kostar aktien över 100 kronor. Och värderingen har sprungit iväg. Det har skett i takt med att bolaget skördat framgångar under många år.

För 9 år sedan gick bolaget att köpa till p/e 15 och en p/s-multipel på 1. Över rullande tolv månader har värderingen stigit till p/e 28 eller p/s 2,5 i skrivande stund. Så dyr har aktien aldrig varit tidigare på faktiska meriter.

Källa: Facset

Å andra sidan har bolaget lyckats leverera på sina löften. Det första målet var att nå 20 miljarder kronor i omsättning år 2020, vilket sannolikt nås redan i år. Den nya målsättningen är att dubbla omsättningen igen inom 4–7 år, helst på så kort tid som möjligt. Hittills har målet nåtts i snitt vart femte år.

Målbilden är heller inte orimligt med tanke på hur fragmenterad marknaden för värme och kyla är idag. Det finns hundratals tillverkare globalt med marknadsandelar på bara ett par procent. Det gör det lättare att växa genom förvärv.

Tempot är fortsatt högt och under första halvåret köptes 60 procent av aktierna i ett brittiskt elementbolag och Alfa Lavals verksamhet inom fjärrvärme och fjärrkyla.

I juli köpes halva CK Fire Ltd, ett brittiskt bolag med verksamhet inom elektroniska kaminer.

Under första halvåret ökade försäljningen för Nibe med närmare 14 procent, var av 7 procent var organiskt. Rörelsemarginalen förbättrades och steg till 11 procent (10,6 procent). Efterfrågan är fortsatt god och ledningen bedömer att det låga ränteläget har haft en avgörande påverkan på den positiva konjunkturen.

Av Nibes tre affärsområden är Climate Solutions störst både sett till omsättning och bidrag till rörelseresultatet. Omsättningen här ökade med 14 procent eller 775 Mkr under första halvåret.

Amerikanska staten har återinfört finansiellt stöd för installation av mark- och bergvärmepumpar, vilket lett till en återhämtning inom småhussegmentet.  I Europa växer man snabbast i Tyskland, Österrike, Schweiz och Nederländerna.

Inom Nibe Elements ökade försäljningen med hela 20 procent främst drivet av förvärv. Kanske mest intressant är omställningen till hybrid- och eldrift inom fordonsbranschen. Nibe är involverade i flera utvecklingsprojekt och bedömer sin position som god inför omsättningen av även värmetekniken.

Det minsta affärsområdet Nibe Stoves omsätter ungefär 2 300 Mkr på årsbasis. I kvartalet växte intäkterna bara med 2,5 procent. Andra kvartalet är vanligtvis ett svalare kvartal och värmeböljan i Europa har inte eldat på efterfrågan på braskaminer. Skandinaver älskar sina braskaminer men trots den goda konjunkturen har efterfrågan minskat. Gaskaminer fortsätter att öka i popularitet i Storbritannien.

Vedeldade kaminer är trots sin mysfaktor en fara för miljön och affärsbenet Stoves rimmar inte lika väl med bolaget klimatsmarta Image. Kanske är det här en verksamhet som Nibe på sikt borde knoppa av.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -