Värdering och kupong talar för Peab

Aktieanalys Peab-aktien har smittats av konkurrenternas problem. Bolaget presenterade en stark halvårsrapport och orderboken fortsätter att svälla.

Peab fortsätter att se ut som det tryggare alternativet av Stockholmsbörsens tre stora byggbolag. Konkurrenterna NCC och Skanska tyngs båda av ett otal problemprojekt som drar ned byggmarginalerna.

Efter jättesmällen med Mall of Scandinavia 2015 tog Peab tag i sin projektportfölj och fokuserade om mot små- och medelstora uppdrag. Det har sänkt risken och lagt grunden till en förbättrad lönsamhet.

De senaste två och ett halvt åren har varit behagligt fria från projektnedskrivningar för Peab och i det andra kvartalet 2018 nådde bolaget en rörelsemarginal på 5,0 procent. Snittprognosen inför rapporten var enligt SME Direkt en marginal på 4,6 procent.

Peabs affärsområden Bygg, Anläggning och Industri rapporterade förbättrade resultat med marginaler i linje med fjolåret. Området Projektutveckling hade lägre omsättning än i fjol men bättre marginaler innebar ändå ett vinstlyft.

Förutom lönsamheten stack en stark orderingång ut i rapporten. Den ökade med 26 procent jämfört med i fjol och landade något högre än väntat. Peab har vunnit ett par större upphandlingar i Göteborg under kvartalet. Det gäller framför allt en utbyggnad av järnvägsknuten i Olskroken för 2,9 miljarder kronor och ett kontorsprojekt i Älvstaden för 2,1 miljarder.

Vd Jesper Göransson konstaterar i sitt vd-ord att orderläget under kvartalet varit starkt. Det är framför allt anläggningsprojekt som strömmar in. Affärsområdet Bygg påverkas negativt av ett dämpat bostadsbyggande men det kompenseras av andra former av husbyggande, exempelvis vårdlokaler och kontor.

Jesper Göransson

Samtidigt skriver Jesper Göransson också att det fortfarande finns ett stort behov av bostäder på de marknader där Peab verkar. Efterfrågan på hyresrättsprojekt är därför fortsatt stor från externa beställare.

Det är främst i Stockholm som bostadsmarknaden bromsat in rejält sedan i höstas. De senaste årens bostadsboom har gynnat byggsektorn inte bara då entreprenadjobben ökat kraftigt. För Peab, NCC och Skanska har även den egna projektutvecklingen drivit på vinsterna extra. Den vinstmotorn taktar dock ned nu och lägre projektvinster är att vänta framöver.

Orderingången för området Projektutveckling har backat 30 procent under första halvåret i år. Peab hade vid halvårsskiftet en pågående produktion av drygt 6 000 bostäder. Av dessa var 64 procent sålda. Vid starten av året var samma andel 72 procent. Antalet sålda bostäder i det andra kvartalet var 391 stycken vilket var 40 procent färre än för ett år sedan.

Det byggs dock fortfarande en hel del andra typer av hus och entreprenadverksamheten i affärsområdet Bygg är stark. Orderboken var vid halvårsskiftet 16 procent högre än vid starten av året. Färre egna bostadsprojekt kompenseras av stark extern efterfrågan.

Även anläggningsmarknaden är stark i Sverige. Området Anläggning hade vid halvårsskiftet en orderstock som var 36 procent högre än vid starten av året.

Peab är jämfört med NCC och Skanska betydligt mer beroende av den svenska marknaden. Sverige står för 80 procent av omsättningen i koncernen. Norge och Finland delar jämnt på resterande del.

Utsikterna för svenskt byggande är lite småtrista. Bostadsmarknaden väntas vara svag under överskådlig tid. I år räknar dock Industrifakta med att övrigt husbyggande kommer att öka. Därefter är prognosen lite mer dyster även för den delen av marknaden. Anläggningsmarknaden väntas vara stark de närmaste åren drivet av offentliga investeringar.

På sista raden var resultatet i Peabs andra kvartal 14 procent bättre än väntat. Med högre lönsamhet och bättre orderingång än väntat lär analytikerna få peta upp sina prognoser en bit. Vinstprognoserna i Peab har successivt höjts under hela 2018.

I dagsläget väntar sig analytikerna i snitt enligt SME Direkts sammanställning en tillväxt på 3-4 procent om året i Peab åren 2019 och 2020. Rörelsemarginalen väntas vara stabil vilket innebär blygsam vinsttillväxt. Snittprognoserna för vinst per aktie ligger på 6,54 kronor 2019 och 6,88 kronor år 2020.

De prognoserna lär som sagt petas upp något men p/e-talen i Peab för åren 2019 och 2020 uppgår i dagsläget till 11,7 respektive 11,1. Det är lågt jämfört med hur det sett ut de senaste åren. Med förväntningar om en svag vinsttillväxt de kommande åren ska dock även värderingen ned.

Direktavkastningen i Peab-aktien väntas uppgå till 5,4 procent respektive 5,7 procent de närmaste åren.

Peab-aktien har haft påtagligt svårt att hitta lyftkraft i år. De tre kvartalsrapporter som publicerats sedan årsskiftet (inklusive bokslutet för 2017) har alla gett aktien en rejäl knuff uppåt men den dalar sedan snabbt tillbaka igen.

Sentimentet kring byggsektorn är fortfarande påtagligt negativt på börsen och det har knappast hjälpt Peab att konkurrenterna presenterat riktigt dåliga rapporter på sistone. Att döma av de senaste två och ett halvt åren har dock Peab hittat en stabilitet i sin verksamhet som NCC och Skanska fortfarande jobbar med. Peab-aktien värderas också idag en hygglig bit högre än NCC. Historiskt har det varit tvärt om. Skanska är fortfarande dyrast av de tre.

Bostadsmarknaden är fortfarande en oroshärd som det är svårt att göra några prognoser för. För tillfället minskar dock starterna och det kommer att påverka Peab negativt de kommande åren. Hyresrätter, renoveringar och övrigt husbyggande kompenserar delvis bortfallet. En lite svalare byggmarknad borde även leda till en minskad kostnadsinflation.

Peab har överraskat positivt de senaste rapporterna och vi tror att bolaget kan fortsätta överträffa de lågt ställda förväntningarna. Med lägre risk än konkurrenterna, låg värdering och bra direktavkastning tycker vi fortfarande att Peab är ett bra val i byggsektorn. Vi behåller vår köprekommendation.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Peab B Köp 76,50 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -