Stockholm trotsar svag börstrend

Börs Tongångarna på Stockholmsbörsen var åt det positiva hållet under fredagen. Därmed trotsade Stockholm det allmänna börssentimentet i Europa som var åt det svagare hållet.

Handelskonflikten mellan USA och Kina har gått in i vänteläge inför ett bekräftat möte i slutet av augusti. Den turkiska liran försvagades efter tre dagars återhämtning.

I Stockholm sågs uppgångar för industribolagen, däribland Assa Abloy och Atlas Copco. Bland förlorarna fanns stålbolaget SSAB och bilsäkerhetsföretaget Autoliv. I övrigt steg byggbolaget Peab på en positiv rapport.

Vid klockan 13.45 hade OMXS30 stigit med 0,4 procent till nivån 1.618. Aktier till ett värde av 5,1 miljarder hade då omsatts. De ledande börserna i Europa var svagt ned.

Det rapporterande byggbolaget Peab steg mest bland storbolagen i Stockholm med en uppgång på 8 procent.

Bolagets orderingång ökade med 10 procent från det första kvartalet drivet av fler anläggningsprojekt. I halvårsrapporten visade bolaget även upp ett rörelseresultat som var 4 procent bättre än analytikerkonsensus.

Även rapporten från investmentbolaget Ratos fick ett gott mottagande av marknaden. I bolagsportföljen framhöll vd Jonas Wiström en bra utveckling för HL Display, Aibel och Bisnode vilket bidrog till att resultatet före skatt under andra kvartalet kunde öka med 35 procent jämfört med förra året. Aktien steg med 5 procent.

Uppgång efter rapport kunde även noteras för konsulten Acando. Bolaget visade förbättrad lönsamhet och ökad vinst per aktie med 35 procent under det andra kvartalet jämfört med i fjol. Aktien steg med 5 procent.

Uppåt var det även för e-handlaren Boozt, som säljer kläder på nätet. Aktien avancerade 5 procent. Bolaget höjde sin prognos för försäljningstillväxten till över 36 procent för 2018 och visade ökad lönsamhet i rapporten.

I en kommentar från Berenberg framhålls att rörelsemarginalen på 4,9 procent för Boozt var stark och bättre än den väntade på 3,3 procent. För helåret väntades redan en försäljningsökning med 38 procent enligt konsensus konstaterar även den tyska banken.

Bland förlorarna fanns medicinteknikbolaget Immunovia som skjutit på säljstarten för produkten Immray, en blodbaserad teknologiplattform för cancerdiagnos. Aktien rasade med nära 19 procent.

Nedåt var det även för probiotikabolaget Biogaia som rapporterade. Både försäljning och resultat växte i samtliga regioner under andra kvartalet. Dock framkom det att bolaget ska omförhandla sitt royaltyavtal med det schweiziska livsmedelsföretaget Nestlé. Aktien sjönk nära 6 procent.

Vårdbolaget Humana tappade 3,8 procent efter släppt rapport. Rörelseresultatet ökade medan försäljningen ökade med 1 procent.

"Vårt huvudsakliga fokus är nu inställt på att lägga in nästa växel vad gäller tillväxt, både i form av organiska etableringar, nya kvalitetsupphandlade entreprenader samt förvärv", sade vd Rasmus Nerman i rapporten.

Möjligen fick kosmetikabolaget Oriflame en viss släng av sleven när den turkiska liran försvagades mot dollarn. Aktien vände tvärt ned vid lunchtid och noterades då ned med 2,3 procent.

Utanför Stockholmsbörsen tappade båtmotortillverkaren Cimco Marine, listat på First North, 13 procent. Bolaget ger besked om ökad förlusttakt och behov av finansiering i en uppdatering inför den kommande rapporten.

Det danska underrättelseföretaget Risk Intelligence, som listats på Spotlight, hade från en öppning på 11:60 kronor sjunkit till strax över 9 kronor.

Under eftermiddagen väntas amerikansk statistik i form av Michigan index för augusti som släpps klockab 16.00.

Diagram: OMXS30 17 augusti

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -