Bolagen med störst insiderköp

Börs Klädjätten H&M toppar listan över aktierna på Stockholmsbörsen med de största nettoinsiderköpen de senaste tre månaderna. Industrivärden och Bufab ligger också i topp.

Köpen i H&M har gjorts via Stefan Perssons investmentbolag Ramsbury Invest. Under de senaste tre månaderna har sammanlagt aktier för nära fyra miljarder kronor nettoköpts i klädbolaget. Köpen har gjorts vid sammanlagt 21 tillfällen, enligt Holdings.

De senaste köpen gjordes den 13 juli till kursen 140 kronor per aktie. Sedan dess har H&M-aktien dalat och handlas nu till kursen 126 kronor per aktie.

Det senaste året har det nettoköpts H&M-aktier till ett värde av 14,3 miljarder kronor. De stora insiderköpen till trots är det inget som charmat analytikerna. Av de 25 analytiker som bevakar bolaget sätter 15 stycken sälj på aktien och nio stycken har rekommendationen behåll medan bara en har valt att sätta köp, enligt Factset.

Den genomsnittliga riktkursen ligger på 119 kronor per aktie. Högsta riktkursen är 139 kronor per aktie. Till de största pessimisterna hör banken Société Générale som sänkt riktkursen till 99 kronor.

Banken tror att klädbolagets vinst kommer att fortsätta krympa 2019. I sin senaste analys skriver Société Générale att det inte finns några bevis på att H&M kommer att lyckas vända trenden för den jämförbara försäljningen.

Stefan Persson med familj äger idag drygt 46 procent av kapitalet och 73,73 procent av rösterna i bolaget.

H&M släpper delårsrapport den 27 september.

Näst mest nettoinsiderköp har gjorts i investmentbolaget Industrivärden. Under de senaste tre månaderna har aktier för sammanlagt 199 miljoner kronor köpts. Köpen gjordes i maj av finansmannen Fredrik Lundberg via byggnadsaktiebolaget Karlsson & Wingesjö. Fredrik Lundberg är styrelseordförande i Industrivärden.

I början av juli redovisade Industrivärden sin kvartalsrapport för det andra kvartalet. Totalavkastningen blev -12 procent för både A-aktien och C-aktien under första halvåret 2018.

Resultat per aktie uppgick under första halvåret 2018 till 6:07 kronor per aktie.

Särskilt aktieinnehaven i Sandvik och Ericsson gav ett positivt bidrag till aktieportföljens värdeutveckling. Industrivärdens tre största innehav är Sandvik, Volvo och Handelsbanken. Den 31 juli var Industrivärdens substansvärde 231 kronor, vilket är en förbättring med 4,1 procent jämfört med månaden innan.

Flera banker och analyshus har valt att ändra sina rekommendationer för aktien under sommaren. Handelsbanken, DNB Market och ABG har ändrat sina rekommendationer från minska eller behåll till köp. Enligt Factset sätter fyra av fem analytiker köp på aktien. Den genomsnittliga riktkursen är 205 kronor per aktie.

Största ägare i Industrivärden är Lundbergföretagen med 16,45 procent av kapitalet och 23,7 procent av rösterna.

Handelsföretaget Bufab hamnar på tredje plats över aktierna i vilka det skett störst nettoinsiderköp senaste tre månaderna.

Den 20 juli köpte Liljedahl Group 800 000 aktier i bolaget. Aktieposten är värd 88 miljoner kronor och motsvarar cirka 2 procent av aktierna i bolaget.

Efter affären äger Liljedahl Group 26,85 procent av aktierna. Näst största ägare är fondbolagen Didner & Gerge samt Lannebo med 8,6 respektive 8,3 procent av aktierna. Liljedahl Group har ökat sitt ägande i Bufab många gånger.

Den 19 juli redovisade Bufab ett resultat efter skatt på 67 miljoner kronor för det andra kvartalet 2018. Under samma period förra året blev resultatet 54 miljoner kronor.

Nettoomsättningen uppgick till 980 miljoner kronor jämfört med 823 miljoner kronor samma period året innan.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -