Ljusa utsikter för stabila Coor

Aktieanalys Coor har haft bra fart i affärerna en tid och tempot har höjts ytterligare i år. Halvårsrapporten överraskade positivt och vi gillar fortfarande aktien.

Coor Service Managements aktie har gått bra den senaste månaden. Kursen var nedtryckt inför halvårsrapporten i mitten av juli och siffrorna för det andra kvartalet var överlag bättre än väntat. Den underliggande tillväxten fortsatte den starka trenden från första kvartalet och lönsamheten återhämtade sig något efter svackan i början av året.

Coor ägnar sig åt så kallad facility management, FM. Det är tjänster inom arbetsplats- och fastighetsservice som till exempel städning, personalmatsalar, reception, säkerhet och posthantering. Totalt erbjuder Coor ett hundratal olika tjänster som kunderna kan köpa antingen en och en, kombinerade eller som helhetslösningar.

Det sistnämnda kallas i branschen för integrerad facility management, IFM, och det är Coors huvudsakliga fokus. IFM innebär att en större organisation sluter avtal med Coor, eller kanske någon av värsta konkurrenterna ISS och Sodexo, om leverans av flera tjänster i hela organisationen, ofta också i flera länder. Leverantören tar även på sig att samordna och utveckla tjänsterna över tid.

Integrerad FM är en mer kvalificerad tjänst som går att ta bättre betalt för. I dagsläget kommer cirka 70 procent av Coors omsättning från IFM-uppdrag. Enligt bolagets egen bedömning är man marknadsledare i Norden på IFM. Sverige, Norge och Danmark är de länder där de integrerade uppdragen är vanligast.

De senaste åren har dock Coor även satsat mer på små och medelstora bolag som beställer enskilda FM-uppdrag. Det ger en bredare bas och stabiliserar intäktsflödena då de stora IFM-uppdragen till sin natur är ryckiga mellan kvartalen.

Coor Service Management startades för 20 år sedan som en del av Skanska. Genom åren har både Ericssons och Volvos interna servicebolag köpts upp. De senaste åren har förvärvsintresset riktats mot Norge och Danmark.

Sverige är fortfarande den klara huvudmarknaden för Coor och har de senaste tolv månaderna stått för 55 procent av omsättningen i koncernen. Norge har svarat för 24 procent, Danmark för 14 och Finland för 7 procent.

Danmark har tagit ett kliv framåt i koncernen i år efter ett stort förvärv av en dansk städfirma i början av 2018. Förvärvet har bidragit till en omsättningsökning på 20 procent under första halvåret i år. Det har dock även bidragit till att späda ut marginalerna i koncernen. Den justerade rörelsemarginalen har för första halvåret sjunkit till 5,6 procent från 6,3 för ett år sedan.

Marginalpressen var dock större i första kvartalet än i det andra. Marginalen i det andra kvartalet var högre än väntat vilket bidrog till att rapporten fick ett positivt mottagande.

Marginalpressen i Coor är även en effekt av en stark underliggande tillväxt med många nytecknade kontrakt. Den organiska tillväxten under första halvåret var hela 11 procent. Lönsamheten tenderar att vara lägre i början av ett nytt uppdrag. Efter hand arbetas effektiviteten upp och marginalerna återhämtas. I fallet med det danska nyförvärvet väntas stora kostnadssynergier kunna utvinnas.

Coors lönsamhet är beroende av höga volymer. Ju fler uppdrag Coor har inom ett geografiskt område desto lättare är det att få upp effektivitet och lönsamhet. I Sverige ligger rörelsemarginalen på dryga 10 procent att jämföra med dryga 6 i Norge och 3 i Danmark. Att växa vidare på marknaderna utanför Sverige är således en förutsättning för att kunna lyfta marginalerna upp mot svensk nivå.

Målsättningen på koncernnivå är att över en konjunkturcykel hålla en justerad rörelsemarginal på cirka 5,5 procent. På rullande tolv månader är den idag 5,7 procent. De analytiker som bevakar Coor Service Management räknar enligt SME Direkts sammanställning med att marginalen kommer att leta sig en bit över 6 procent de kommande åren.

Tillväxten under 2019 och 2020 väntas enligt snittprognoserna hålla sig kring 5-6 procent om året. Vinst per aktie väntas nästa år uppgå till 2,92 kronor och år 2020 till 3,15 kronor.

De prognoserna innebär i dagsläget p/e-tal på 25,2 respektive 23,3. Det är en skyhög värdering även om Coor för tillfället har en stark tillväxt. Anledningen till detta är att Coor gör stora avskrivningar på goodwill till följd av den förvärvsdrivna tillväxten. Avskrivningarna påverkar dock inte kassaflödena och därför inte heller utdelningsförmågan.

Målsättningen är att dela ut hälften av resultatet justerat för av- och nedskrivningar. Direktavkastningen i Coor-aktien väntas de närmaste åren uppgå till 3,9 procent respektive 4,4 procent.

Justerat för av- och nedskrivningar värderas rörelsen i Coor till 12 gånger nästa års väntade resultat. Det är inte avskräckande högt även om det är en bit över konkurrenterna ISS och Sodexo som ligger kring 10 gånger enligt databasen Factset.

Efter förvärvet i Danmark tidigare i år är skuldsättningen uppe på 2,7 gånger det justerade rörelseresultatet före av- och nedskrivningar. Målet är att ligga under 3. Coors huvudsakliga kostnader är personal vilket borgar för starka kassaflöden så skuldsättningen kommer att jobbas ned relativt snabbt. Bolaget lär därför kunna fortsätta driva på tillväxten med nya förvärv de kommande åren.

Verksamheten är konjunkturstabil och hade redan i fjol en bra underliggande tillväxt. Tempot har ökat ytterligare i år och med långsiktigt ljusa utsikter ser vi sammantaget ingen anledning att ändra vår köprekommendation på aktien.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Coor Service Management Hold. Köp 73,30 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -