Köpvärt New Wave gasar i USA

Aktieanalys New Wave Group noterade stark tillväxt i andra kvartalet. Satsningarna bär frukt och inte minst i USA är utvecklingen lovande. Värderingen är låg och vi tycker fortfarande aktien är köpvärd.

New Wave Group kan se tillbaka på ett starkt andra kvartal. En bra utveckling framför allt för profilverksamheten drev på försäljningen och tillväxten blev goda 11 procent. De ökade volymerna gav också en bra hävstång på rörelseresultatet som steg med 24 procent.

Extra intressant är att det ser ut att röra på sig för New Wave i USA där bland annat sportvarumärket Craft gör framsteg.

New Wave har sin grund i profilverksamhet vilket är när bolaget trycker upp exempelvis företagsloggor på kläder, arbetskläder eller presentartiklar. Genom åren har bolaget förvärvat varumärken som redan varit väl etablerade i detaljhandeln vilket gjort att även detaljhandeln blivit en viktig försäljningskanal för bolaget.

I dagsläget äger New Wave ett fyrtiotal varumärken vars produkter bolaget delar in tre affärsområden: Profil, Sport & Fritid samt Gåvor & Heminredning. Alla tre affärsområdena säljer, i varierande omfattning, sina produkter i både profil- och detaljhandelskanalerna.

Affärsområdet Profil är störst och har de senaste tolv månaderna svarat för 54 procent av rörelseresultatet i koncernen. Sport & Fritid har svarat för 43 procent och Gåvor & Heminredning för återstående 3 procent.

För några år sedan var Profil och Sport & Fritid jämnstora men de senaste åren har profilverksamheten tagit bra fart för New Wave samtidigt som detaljhandeln som bekant är rätt trög. De trenderna stod sig även i det andra kvartalet i år. Försäljningen i profilkanalen ökade med 15 procent medan försäljningen i detaljhandeln steg med 5 procent.

Trenden återspeglas även i affärsområdena. Området Profil (som nästan enbart säljer i profilkanalen) ökade med 15 procent. Sport & Fritid (med tre fjärdedelar av sin omsättning i detaljhandelskanalen) ökade med 7 procent och Gåvor & Heminredning (med nära 90 procent detaljhandelsförsäljning) med 5 procent.

I området Sport & Fritid ligger varumärket Craft som är något av ett guldägg. New Wave förvärvade Craft 1996 och det stärker stadigt sin ställning både i Sverige och ute i världen. I fjol inleddes en satsning på lagsport som nu visar lovande resultat. Vd Torsten Jansson konstaterar i halvårsrapporten att Craft redan tecknat avtal med ett antal större klubbar och landslag. De stora pengarna finns dock bland de otaliga småklubbarna runt om i världen.

Craft har även tecknat ett stort avtal i USA som kommer att ge varumärket bra exponering. Arrangören Spartan USA genomför varje år cirka 300 hinderbanelopp, varav hälften i USA. Tävlingarna har totalt närmare en miljon deltagare och på sociala medier har de en halv miljard visningar.

USA är redan idag New Waves största marknad med 25 procent av omsättningen. Sverige är hack i häl på 24 procent. Tillväxtmöjligheterna är dock så klart betydligt större i USA. Att New Wave i det andra kvartalet noterade en ökning av försäljningen i profilkanalen i USA på 9 procent är därför lovande.

New Wave satsar inte bara på Craft utan gasar på för ökad tillväxt på flera håll. Det medför ökade kostnader både för marknadsföring och personal. Tillväxten har dock mer än kompenserat för detta och rörelsemarginalen i det andra kvartalet stärktes en procentenhet jämfört med året innan.

Profilverksamhet är kapitalintensiv då det kräver stora varulager. New Wave måste ha kapacitet att med kort varsel leverera stora mängder produkter i rätt färger och storlekar. Skuldsättningen är därför hög och varulagret är en faktor att hålla koll på i bolaget.

I det andra kvartalet ökade varulagret kraftigt vilket dock delvis beror på valutaeffekter. Den snabba tillväxten innebär också att lagren behöver hänga med uppåt. Omsättningshastigheten av lagret är oförändrad och i relation till resultatet minskade skuldsättningen jämfört med för ett år sedan.

De analytiker som bevakar New Wave räknar enligt databasen Factset med att bolaget kommer att öka omsättningen med 4-5 procent om året de kommande två åren. Lönsamheten väntas förbättras och snittprognoserna för vinsttillväxten under 2019 och 2020 ligger på 14 respektive 9 procent.

Prognoserna för vinst per aktie 2019 och 2020 ger i dagsläget p/e-tal på 9,0 respektive 8,2. Även om vi justerar för skuldsättningen är värderingen låg i New Wave. Enligt Factsets snittprognoser ligger den skuldjusterade värderingen på 9,3 respektive 8,3.

Direktavkastningen i aktien väntas uppgå till 3,5 procent respektive 4,1 procent de närmaste åren.

Det har hunnit gå fem år sedan New Wave beslutade att trampa på gasen igen efter en period av besparingar. De ökade kostnaderna tyngde initialt resultaten men de senaste åren har även vinsttillväxten varit bra. Trots växande lager stärks balansräkningen därför och Torsten Jansson flaggar för att förvärv står på agendan. Dock bara om rätt bolag dyker upp till rätt pris vilket i dagens marknad kan bli ett hinder.

De olika tillväxtsatsningarna tycks ge bra effekt och New Wave är nu uppe i 16 kvartal i rad med ökad omsättning. Särskilt för Craft ser de närmaste åren intressanta ut då satsningen på Teamwear initialt ser lovande ut.

Exponeringen mot detaljhandeln är ingen höjdare men sport och fritid är inte lika hårt pressad som den övriga klädhandeln. Det är dessutom bara knappt 40 procent av New Waves omsättning som genereras i detaljhandelskanalen. Resten är profilförsäljning.

De eventuella orosmoln som finns kompenseras mer än väl av dagens låga värdering. New Wave-aktien har harvat sidledes under en tid och värderingen har sjunkit allt lägre. Med bra drag i affärerna och lovande signaler inför framtiden ser vi fortsatt aktien som köpvärd.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
New Wave B Köp 57,90 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -