Dags att höststäda din ekonomi

Privatekonomi En ny säsong är här, ett ypperligt tillfälle att få upp sparångan. Placera ger tillsammans med sparproffset Sharon Lavie de bästa spartipsen.

Så här dags på året syns en tydlig ökning av antalet gymbesökare och cyklister på cykelbanorna men också när det gäller besökarna på ekonomisajterna. Hösten är helt klart en insiperande tid.

Vi kommer ut ur sommaren med ny energi och kämparglöd. Det är också därför just hösten är en perfekt tid att ta tempen på sin ekonomi.

Kontrollera

Börja med att kontrollera hur din ekonomi ser ut efter semestern. Har du utnyttjat krediten mer än du tänkt dig eller naggat lite för mycket på spardepåerna.

"Gör upp en plan som får din ekonomi i balans. Börja med att betala av krediten så fort du kan så slipper du onödiga ränteutgifter. Fundera även på om du behöver öka på sparandet redan nu så att du inte hamnar i samma situation till jul eller inför nästa semester", säger Sharon Lavie, sparekonom på Ikano Bank.

Sharon Lavie

Budget

Gör en budget – Skriv ner alla inkomster i en spalt och alla utgifter i en spalt.  Läs mer om buffertsparande och budget här.

Granska

Fundera över om det finns det något du kan göra i inkomstspalten för att öka dina inkomster.

"Jobbar du deltid, finns det möjlighet för dig att jobba heltid, eller kan det vara möjligt att byta jobb? Kanske passar det dig att jobba extra med något som du tycker är roligt".

Kolla upp om du kan ha rätt till bidrag som du inte sökt. Är du exempelvis medlem i Unionen så kan du få studiestöd i form av ersättning för bland annat kursavgift, litteratur- och materialkostnader med upp till 3 325 kronor per termin. Det kan exempelvis handla om en kurs i ekonomi.

Att sälja barnkläder, leksaker, inredning, cyklar och sportutrustning kan också ge lite etra klirr i plånboken. Känner du att tiden inte räcker till finns det personer, exempelvis på Tradera, som arbetar med att samla in andras kläder och prylar mot en viss provent av försäljningssumman.

Låna och låna ut

Du kanske har något du äger som du kan hyra ut för att öka dina inkomster exempelvis sommarstugan, husvagnen, båten eller bilen.

"Att börja låna prylar istället för att köpa kan också vara en bra idé. Förmodligen äger både du och varje granne en hammare, borrmaskin, såg som används två dagar om året och ligger orörd resterande 363 dagarna".

"Kanske kan ni dela på gräsklipparen, symaskine, snöslungan, slipmaskinen, skottkärran eller köpa in dem gemensamt. Varför inte starta en Facebook-grupp för lånegrejer där du bor".

Dissa

Gå igenom alla utgiftsposter och fundera på vad du kan göra för att sänka dem. Kan du skala ner på vissa abonnemang eller avsluta dem och se över dina lån och krediter.

"Du kanske kan slå ihop flera lån till ett och få förmånligare ränta. Om inte, försök att betala av de som har högst ränta så fort som möjligt".

Se över sparanden

Att ha ett separat sparande för framtida aktiviteter och köp ökar sannolikheten att det verkligen blir av. Beroende på när i tiden pengarna ska användas kan du välja mellan olika sparformer. Allt från sparkonto till fondsparande.

Ett tips är att namnge dina olika konton för olika ändamål, exempelvis sparande till semestern, buffert, barnens namn, en ny bil, pensionen eller jorden-runtresa.

"Se över ditt sparande ett par gånger per år. Du behöver fundera på vilken risk du är beredd att ta, men har du inte tid och överdrivet intresse så kan globala indexfonder vara något för dig".

Skaffa nya vanor

Kan du transportera dig billigare? Bilen är en av de stora utgifterna i ett hushåll efter hyran. Att använda den mindre och istället samåka, åka kollektivt eller kanske till och med sälja bilen kan spara dig tusenlappar varje månad på bensin, försäkring, verkstad.

Du kanske kan cykla till jobbet istället. Ett bra alternativ för dig som har för långt till jobbet för att cykelpendla varje dag, är att investera i en elcykel. Med elcykelpremien från Naturvårdsverket får du tillbaka 25 procent av inköpspriset, max 10 000 kronor.

Billigare boende kan också vara ett alternativ att kika på.

"Du kanske har möjlighet att hyra ut ett rum eller du kanske skulle klara dig med ett mindre boende. Annars kan du fundera över om ett boende i ett annat område kan sänka dina utgifter avsevärt. Att flytta ihop och bli sambo eller dela lägenhet med flera kan också vara ett alternativ för billigare boendekostnader".

   Skippa latten

Latten får stå symbol för alla onödiga små utgifter som tillsammans blir en betydande summa varje månad. Tänk på din målbild och fundera en extra gång, behöver jag verkligen det här? 30 kronor om dagen blir 900 kronor i månaden och nästan 11 000 kronor om året.

När du har gått igenom planen och valt precis det som passar dig, kanske allt eller kanske bara en punkt, har du påbörjat resan mot få bättre koll på din ekonomi.

Förhoppningsvis kan du lägga ihop dessa besparingar och använda dem till det som gör dig glad. Oavsett om det är en resa, ett nytt staffli eller en bättre pension.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -