Börsen lyfts av Kina/USA

Börs Stockholmsbörsen var upp under den pågående lunchhandeln på torsdagen, och marknaden kunde andas lite lugnare efter förhoppningsfulla signaler om en fortsatt handelsdialog mellan USA och Kina.

Vid 12.40-tiden var Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30-index upp 1 procent till nivån 1.609. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till 2,5 miljarder kronor.

I andra delar av Europa var motsvarande börser i Paris och Frankfurt upp 0,5 respektive 0,3 procent, och Londonbörsen i sin tur stärktes 0,7 procent.

En ny gnista har tänts för hopp om en lösning på handelskriget mellan USA och Kina, som enligt uppgifter från nyhetsbyrån Reuters kommer att skicka en handelsdelegation till USA för att diskutera konflikten med sina amerikanska motparter i slutet av månaden.

Sett till storbolagen på OMXS30-indexet steg konjunkturkänsliga verkstads- och råvarubolag till de högre höjderna av indexet. Assa Abloy tuffade på och var upp 2 procent, Sandvik steg 1,9 procent, och Alfa Laval stärktes 1,7 procent.

Bland råvarurelaterade bolag handlades SSAB upp 1,3 procent och Boliden steg 1,3 procent.

Skogsbolaget SCA, som fått en höjd rekommendation av Carnegie, och som även inkluderats i Nordeas modellportfölj, plussade på 1,8 procent.

Andra storbolag som gick bra var Essity, som klättrade 2,1 procent, SEB, vars aktie steg 1,5 procent samt Swedbank, som adderade 1,3 procent.

Desto sämre gick det för Electrolux som tappade 0,6 procent. Nordea har satt rekommendationen sälj för vitvarutillverkarens aktie, samtidigt som de amerikanska vitvaruleveranserna (AHAM 6) visade sig falla på nytt i juli, och för 2018 ligger AHAM 6 än så länge på minus.

Kepler Chevreux och SEB har höjt sina respektive rekommendationer för skogsbolaget Holmen, vars aktie steg 7,1 procent. Aktien fick en skjuts uppåt även under onsdagen efter en kvartalsrapport som var bättre än vad analytikerna hade räknat med, och den medförde en viss optimism inför framtiden.

Dagligvarujätten ICA:s kvartalsrapport visade ett justerat rörelseresultat som var 7 procent lägre än vad analytikernas snittprognos låg på. Aktien sjönk 5,7 procent.

Spelbolaget Cherry har rapporterat en rejäl ökning av omsättningen och stigande marginaler, men också stigande kostnader, under det innevarande årets andra kvartal. Marknaden verkade missnöjd med rapporten då aktien handlades ned 4,6 procent.

Kabelsystemsleverantören Hexatronics kvartalsrapport visade ett fallande ebitda-resultat och lägre marginaler, varpå aktien föll 10,6 procent.

I motsatt riktning, det vill säga upp gick det för profilproduktionsbolaget New Wave, vars rörelseresultat blev 137 miljoner kronor i det andra kvartalet, en ökning från motsvarande siffra i fjol, som var 110 miljoner. Aktien stärktes 5,8 procent.

First North-listade Simris Alg, har tecknat avtal med det sydkoreanska bolaget Infobell, om att Infobell ska bli exklusiv återförsäljare av Simris Algs Omega-3-tillskott. Avtalet innebär order på minst 7 miljoner kronor. Aktien fick ett rejält lyft efter att nyheten nått marknaden och var upp 16 procent.

Graf: Stockholmsbörsens OMXS30-index 16 augusti

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -