Här är fondvinnarna på THQ

Fonder Spelbolaget THQ hör till dagens börsvinnare och aktien finns i flera populära fonder. Placera har listat de fonder som överviktat spelbolaget mest i sina fonder. (Uppdaterad)

THQ-aktien stiger brant med 16 procent efter att bolaget lämnat en stark rapport för det andra kvartalet. I ryggen har aktien en uppgång på hela 200 procent det senaste året. Det har tagit bolagets värde före dagens uppgång till 15 miljarder kronor. Med det börsvärdet skulle bolaget höra hemma på Stockholmsbörsens lista över stora bolag.

Men THQ Nordic finns Stockholmsbörsen bakgård, First North-listan, vilket gör att aktien inte ingår i särskilt många aktieindex. Det gör att aktien inte letar sig in i några indexfonder.

Trots att THQ inte är med i några av de stora aktieindex som förvaltarna använder som så kallat benchmark för att jämföra fondens utveckling mot, så hittar vi aktien i en hel del populära fonder.

Placera har tagit fram en lista över de aktiva förvaltare som hör till dagens vinnare då de tagit ett stort bett i aktien. Principen för en aktiv förvaltare är enkel. Är det en aktie man tror mycket på, så köper man in den i fonden med större del än vad aktien utgör i index. I THQ Nordic-fallet har förvaltarna tagit en aktiv risk då bolaget inte är med i index. Det är aktiv förvaltning som letar på marknadsplatser utanför de stora börslistorna. Vi hittar THQ Nordic i fonder med stort fokus på småbolag.

Mest överviktad THQ Nordic är nordens största fondbolag Swedbank Robur. Men det är inte den framgångsrika och väldigt populära fonden Swedbank Robur Ny teknik som gasar på mest i aktien, utan det är Swedbank Robur Småbolagsfond där den är fondens åttonde största innehav med 3,2 procent. Vilket är på marginalen lite mer än vikten THQ Nordic har i Swedbank Robur Ny teknik. Även här är aktien fondens åttonde största innehav.

Vi hittar också aktien i Swedbank Robur Småbolag Norden. Här är den tionde största aktie med en vikt på 3 procent. Det finns en gemensam nämnare och det är förvaltarduon Erik Sprinchorn och Carl Armfelt, som finns med i all tre fonderna.

Den enskilda fond som lagt mest krut i spelbolaget är Consensus Småbolag. Fondens inriktar sig på att placera i oupptäckta småbolag på de mindre börslistorna. Fonden gör vad den lovar och THQ-aktien är fondens klart största innehav på hela 14,5 procent.

Lancelot Avalon en specialfond som har en koncentrerad portfölj har en stor position i aktien. Här utgör THQ Nordic 6 procent av fondens värde och är fondens sjunde största innehav.

En annan fond som gillar THQ-aktien är blandfonden Sensor Sverige Select, som överviktat aktien där den utgör 3,8 procent av fondens värde. Även här hittar vi aktien bland fondens tio största innehav.

Fondbolaget Didner & Gerge gillar också spelaktien. I småbolagsfonden Didner & Gerge Småbolag hittar vi aktien med 2,6 procents vikt. Men här hör aktien inte till fondens 10 största innehav.

Placeras beräkningar baseras på uppgifter från Morningstar den 31 juli.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -