Börsen vänder nedåt till minus

Börsen Stockholmsbörsen har tappat fart under onsdagen efter en mindre uppgång i tidig handel. Även om oron för Turkiet minskat vill marknaden ännu inte avskriva alla risker helt med en eventuell spridning till andra tillväxtmarknader.

I Stockholm lyste skogsbolagen SCA och Holmen upp en i övrigt kraftlös börs. Motvind råder fortsatt för råvarubolagen som parkerat i botten bland storbolagen.

Vid 13.30-tiden hade Stockholmsbörsen backat 0,5 procent, till nivån 1.602. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick till 5,4 miljarder kronor. I Paris och Frankfurt noterades nedgångar på runt 1 procent medan råvarubolag tyngde i London där FTSE-100 backade med 1,3 procent.

Skogsbolagen stod i rampljuset i Stockholm. Dels på grund av en bättre rapport än väntat från Holmen samt en höjd rekommendation för SCA. Carnegie ser i en analys ytterligare drygt 10 procents potential i SCA-aktien. Aktien steg med närmare 3 procent.

Holmen överraskade med ett bättre rörelseresultat än väntat i sin halvårsrapport. Affärsområdena Skog, Kartong och Papper levererade alla rörelseresultat mycket nära snittförväntningarna, medan Trävaror med ett resultat om 77 miljoner kronor var klart vassare än väntade 42 miljoner.

"Efterfrågan på trävaror är stark och försäljningspriserna har nu successivt ökat i drygt två års tid", konstaterade vd Henrik Sjölund i rapporten. Holmen var upp med över 5 procent.

På råvarumarknaden sjönk basmetallpriserna där en oro för lägre kinesisk efterfrågan och en allt starkare dollar ligger bakom. Kopparpriset som fallit med drygt 18 procent hittills i år föll under 6.000 dollar per ton för första gången sedan drygt ett år tillbaka. Bland de råvarurelaterade bolagen tappade Boliden 3,6 procent, SSAB sjönk 3 procent och Lundin Mining som har ett stort kopparberoende i sin verksamhet tappade 3,3 procent.

En av dagens vinnare var oljebolaget Africa Oil som steg med drygt 6 procent. Aktien har inte hängt med i den allmänna uppgången för oljerelaterade bolag men har fått fart efter rykten i Dagens Industri om utköp av familjen Lundin som är ägare i bolaget.

Ett alternativ som nämnts är att Lundin-sfärens bolag IPCO skulle köpa ut Africa Oil från börsen. RBC hävdar dock att detta skulle vara osannolikt. Investmentbanken pekar på att Africa Oil är Lundin-familjens minsta oljeinvestering och ägarsituationen, där Lundin är en gemensam nämnare, komplicerar det hela. Även Africa Oils största ägare, brittiska Helios, har uttryckt skepsis mot upplägget.

Spelbolaget THQ Nordic visade upp en stark rapport under onsdagen och steg kraftigt med över 20 procent. Bolagets rörelseresultat före avskrivningar var bättre än väntat och nyheten om nya spelförvärv gav stöd till uppgången.

Tisdagens förlorare inom spelsektorn, Paradox, steg med 4,6 procent. Danske Bank har höjt sin rekommendation till köp, från behåll.

Troax, leverantör av säkerhetsprodukter, kom med en rapport som uppvisade försämrad lönsamhet. "Konsolideringen av Folding Guard påverkar fortsatt koncernens rörelsemarginal negativt. Vi ser dock goda möjligheter att öka marginalen för Folding Guard långsiktigt", skriver bolaget i halvårsrapporten. Aktien föll med 6,5 procent.

En annan förlorare var Precise Biometrics, som levererar teknik för fingerigenkänning, aktie tappade 8,7 procent. Bolaget uppvisade lägre försäljning i andra kvartalet jämfört med samma period föregående år.

Graf: OMXS30-indexet onsdagen den 15 augusti

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -