PPM-fonderna som går bäst

Fonder Drygt ett halvår in på 2018 har Placera summerat PPM-fondernas utveckling hittills i år. Se här vilka som gått bäst.

PPM har en tendens att hamna i skuggan när man pratar om pensionen eftersom premiepensionen är den minsta delen i pensionspyramiden. Varje år avsätts 2,5 procent av den årliga bruttolönen till PPM.

Det kanske inte låter som särskilt mycket nu, men faktum är att premiepensionen uppskattningsvis kommer att vara 15 – 20 procent av den totala pensionen för någon född 1990 med tjänstepension.

Hur stor premiepension du kommer att få beror dels på hur mycket som betalas in, men kanske framförallt på hur de fonder du valt utvecklats.

Majoriteten av alla PPM-sparare låter sina pengar stanna kvar i samma fonder under hela spartiden. Men historiskt så har de pensionssparare som är aktiva och byter fonder ofta fått en högre avkastning än de som inte gjort aktiva byten. Det visar statistik från Pensionsmyndigheten.

Oavsett om du väljer fonder på lång sikt eller byter fonder löpande är det bra att gå in och göra en översyn av ditt PPM-konto ett par gånger per år. Kanske har du gjort ett fondval för något, eller ett par år sedan, som inte passar lika bra idag.

Hur långt du har kvar till pensionen, och hur engagerad du vill vara bör avgöra vilken risk du ska ta.

Knappt 4 miljoner svenskar har sina pengar placerade i den så kallade PPM-soffan, AP7-Såfa, där pengarna hamnar automatiskt om du inte gör något val. Portföljen består av två fonder, AP7 Aktiefond och AP7 Räntefond, och fördelningen mellan fonderna anpassas efter spararens ålder.

Ap7-Såfa är främst anpassad för att passa sparare som inte själva vill välja fonder. Det är inget dåligt val. Eftersom Såfan inte är en egen fond, då den anpassas efter ålder och är en fondportfölj bestående av två fonder, så finns det ingen fondutveckling för specifikt AP7-Såfa.

Men för de flesta, alla upp till 55 års ålder, är allt placerat i AP7 Aktiefond. Med hävstången kan de komma upp i 125 procent aktier.  

Hittills i år har AP7 Aktiefond gått upp 13 procent, och under de senaste fem åren drygt 19 procent i snitt. Den andra av de två byggstenarna i Såfan, AP7 Räntefond har gått upp 0,2 procent hittills i år, och 1,1 procent i snitt de senaste fem åren.

Bäst i år har dock MSINVF US Growth Fund gått, 34 procent upp. På fem år har fonden avkastat knappt 27 procent i snitt.

På andra plats hittar vi BlackRock Global Funds – Technology Fund som klättrat drygt 33 procent hittills i år och drygt 28 procent i snitt de senaste fem åren.

Sämst i år har det gått för den som valt Turkiet-fonder. Tre av de PPM-fonder som gått sämst i år är Turkiet-fonder. East Capital Turkiet hamnar allra längst ned i botten, minus 50 procent i år och minus 12 procent i snitt de senaste fem åren.

 

PPM-fonderna som gått bäst  Utv 2018 Utv 5 år i snitt
MSINVF US Growth Fund  34% 27%
BlackRock Global Funds - Technology Fund 34% 28%
Franklin U.S. Opportunities Fund 26% 21%
Öhman Global Growth 26% 27%
Swedbank Robur Technology 26% 27%
Lannebo Vision 26% 28%
UBS (Lux) Equity- Tech Opportunity (USD) 26% 26%
MSINVF US Advantage Fund  25% 24%
UBS (Lux) Equity Sicav - USA Growth B 25% 21%
C WorldWide Medical Small & Mid Cap 25% 24%
     
PPM-fonderna som gått sämst  Utv 2018 Utv 5 år i snitt
East Capital Turkiet -50% -12%
Turkisfund Equities -39% -8%
Turkisfund Bonds -36% -12%
East Capital China Environmental -11% 7%
Danske Invest - Eastern Europe ex Russia  -10% 7%
IKC Filippinerna -10%  
East Capital Östeuropa -9% 2%
BlackRock Global Funds - World Gold Fund -9% 3%
Aviva Investors - Emerging Europe Equity -8% 6%
Pictet Emerging Europe -8% 2%
     
Källa: Pensionsmyndigheten. Fondkurser uppdaterade 9/8-18  

Vill du ha koll på vad som händer inom privatekonomi. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, och på Twitter

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -