Oroshärdarna som tynger euron

Makrokommentar Även om ZEW-index för EMU-området tog ett litet skutt uppåt i augusti är det fortfarande den negativa synen på ekonomin som dominerar. Med politiska oroshärdar som rycker allt närmare riskerar dessutom euron att förbli svag.

Efter att ha stärkts rejält under loppet av 2017 har ZEW-index för EMU-området fått sig en rejäl törn under 2018. ZEW-index mäter de institutionella investerarnas och analytikernas syn på det ekonomiska nuläget och vad de tror om den framtida utvecklingen. Framför allt synen på framtiden har sett allt mörkare ut under de senaste månaderna medan synen på nuläget i ekonomin i EMU-området hållit sig uppe hyggligt väl.

Nu kan det möjligen skönjas ett visst ljus i tunneln. ZEW-indexet vad gäller nuläget landade på fortsatt hyggliga +30,0 i augusti medan synen på den framtida utvecklingen faktiskt tog ett litet skutt uppåt och noterades till -11,1.

Visserligen betyder det här att en majoritet av investerarna fortfarande har en negativ syn på den ekonomiska utvecklingen framöver men nu har ändå den mer alarmerande trenden brutits.

Det förtjänar dock att tilläggas att huvuddelen av svaren sannolikt samlats in innan den senaste tidens finansiella turbulens, som bland annat bidragit till oro kring banksektorns finansiella kopplingar till Turkiet och en allt svagare euro. Så risken är förhållandevis stor att vi får se en återgång till en mer negativ framtidssyn i nästa månadsmätning, om nu inte läget lugnar ner sig fram till dess.

Ett annat orosmoment är att den kontroversiella italienska regeringen ska presentera en ny budget i september och att det här fortsätter att driva upp ränteskillnaden mellan tyska och italienska räntor. Ränteskillnaden på 10-årsräntan ligger nu på den högsta nivån sedan 2013.

Dessbättre har spridningseffekten till ekonomier som den spanska och portugisiska varit små.

Men med en något svagare ekonomisk utveckling framför sig och politiska krishärdar som kryper allt närmare är det svårt att se hur euron på något avgörande sätt ska kunna vända den negativa trend den befinner sig i. Dollar/Euro-kursen har sedan mitten av april gått från 1,24 dollar per euro till att i nuläget handlas kring 1,14.

ECB håller sitt nästa penningpolitiska möte den 13 september och då är det väl tänkt att det ska komma fler klargöranden kring ett avslut av de månatliga obligationsköpen och en tänkt räntehöjning under nästa år. Det är snarast i samband med detta som euron åter kan börja stärkas.  

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -