Börsen nära noll, Paradox faller

Börsen Turkietkrisen är i fortsatt fokus efter att USA på måndagen klargjort att det inte finns något mer att förhandla om förrän Turkiet släpper den amerikanske pastorn Andrew Brunson.

Det mest "naturliga draget" skulle vara att genomföra "beslutsamma" räntehöjningar för att hantera den rådande ekonomiska krisen i Turkiet, men de har blivit svåra att genomföra då landets president Recep Tayyip Erdogan har varit kritisk mot det alternativet, enligt en analys från SEB som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

Vid 10.40-tiden varStockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30-indexet försiktigt och låg kring noll. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till drygt 0,9 miljarder kronor. I andra delar av Europa var börserna i Frankfurt och Paris upp 0,5 respektive 0,4 procent. Londonbörsen stärktes med 0,3 procent.

Electrolux var upp 2 procent efter en höjd rekommendation från Credit Suisse till outperform, från neutral, med en riktkurs på 250 kronor.

Spelutvecklaren Paradox föll hårt efter att ha redovisat ett resultat för det andra kvartalet på 77,9 miljoner, ned från 126 miljoner motsvarande period i fjol. Aktien föll 13,5 procent.

Noterbart var att det fanns en viss press på den svenska spelsektorn, där Starbreeze och THQ Nordic backade 0,6 respektive 1,7 procent.

Det var fortsatt livlig handel med papper i fartygsbolaget Viking Supply, vars aktie var upp 12,6 procent. Aktien handelsstoppades på torsdagen för att därefter återuppta handeln under samma dag och på fredagen gick Viking ut med att det ska sälja tre isbrytare, vars försäljning ger en nettovinst på omkring 2,5 miljarder svenska kronor.

Aspire Global, tjänsteleverantör på onlinespelsmarknaden, ökade under andra kvartalet intäkter med 43 procent och även rörelseresultatet steg. Pareto Securities förväntar sig att höja sin ebit-prognos för bolaget med 5 till 10 procent. Aktien handlades upp 24 procent.

Oljebolaget Tethys Oil redovisade ett ökat rörelseresultat i det andra kvartalet, som var lite mer än 3 miljoner högre än under motsvarande period i fjol. Marknaden verkade dock inte tycka att ökningen var tillräcklig eftersom aktien handlades ned 13,2 procent.

Hälsovårdsbolaget Handicares organiska tillväxt uppgick till drygt 7 procent under det andra kvartalet medan rörelseresultatet minskade något. Bolaget har även gått ut med att Staffan Ternström axlar rollen som ny vd, efter sin tidigare roll som vice vd på Mölnlycke Healthcare. Marknaden verkade nöjd med beskeden då aktien var upp nästan 13 procent.

Graf: OMXS30-indexet än så länge på tisdagen den 14 augusti

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -