Viking-rally på backande börs

Börsen Stockholmsbörsen har inlett veckan nedåt med fortsatt oro för den turkiska ekonomin och dess valuta, som tappat kraftigt på senare tid. Bland storbolagen i Stockholm tyngde H&M medan Tele2 gick åt motsatt håll och steg.

Vid 13.45-tiden hade Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30-index backat med 0,5 procent till nivån 1.609. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till omkring 4,1 miljarder kronor. De ledande börserna i Europa föll även de. Tyska DAX-index backade med 0,6 procent och i London tappade FTSE100-indexet 0,5 procent.

Bland storbolagen i OMXS30 sjönk H&M mest med en nedgång på 1,5 procent. Tele2 var ett av få bolag som steg, aktien var upp med 1,1 procent. Även telekombolaget Ericsson och skogsbolaget SCA noterades på plus men av mer blygsam karaktär på drygt en halv procent.

I övrigt noterades nedgångar för Autoliv-avknoppningen Veoneer med 1,6 procent. Även Oriflame sjönk, med 1,5 procent, i spåren av förra veckans svaga kvartalsrapport. Bolaget har viss försäljning på den turkiska marknaden utöver i Ryssland.

Den turkiska liran stabiliserades under måndagen. Dock tilltog oron för spridningseffekter med press på flera valutor på tillväxtmarknaden.

Vid 13.45 handlades liran kring 7:00 mot dollarn, vilket ska jämföras med fredagens toppnotering på 7:20 dollar. Från årsskiftet har liran tappat drygt 80 procent mot den amerikanska dollarn.

Rapportperioden pågår alltjämt, även om få bolag släppte siffror under måndagen. Probi var ett av dessa. Probiotikabolaget steg med nära 16 procent efter att ha visat förbättrat resultat, mindre påverkan av amerikanska lagerminskningar och ett mer "normalt beställningsmönster" enligt uppgifter i halvårsrapporten.

Probi upprepade även sin prognos om att det kommer att "generera organisk tillväxt kvartalsvis" under det andra halvåret.

Rederiet Viking Supply Ships, rusade kraftigt uppåt - med över 280 procent till ett marknadsvärde på drygt 1 miljard kronor - efter att marknaden smält fredagseftermiddagens besked om att tre fartyg säljs med en vinst om cirka 2,5 miljarder kronor. Denna försäljning kommer att bokas under innevarande kvartal, bekräftar den tillförordnade finanschefen Morten Aggvin för Nyhetsbyrån Direkt.

Viking Supply Ships, var under förra veckan handelsstoppad före sin halvårsrapport som kom sent på fredagen.

Bioteknikbolaget Cantargia, listat på First North, backade med 14 procent efter besked om att bolagets cancerprojekt CAN04 kommer att försenas. Bolaget som tidigare siktat på ett färdigt resultat för fas-1 någon gång under augusti/september räknar nu med att detta kommer under det fjärde kvartalet 2018.

Graf: OMXs30 den 13 augusti

image

Källa: Infront

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -