Stökig start på makrovecka

Makro Den eskalerande krisen kring Turkiet har fått investerare att dra öronen åt sig. Det mesta talar därför för en stökig start på finansveckan.

Trots en svag avslutning lyckade den svenska börsen mäkta med en uppgång på 0,4 under veckan som gick. På de flesta andra börser var det däremot rött och värst drabbades tillväxtekonomierna (Emerging Markets).

räntemarknaden var det också ner på de flesta håll och räntorna i mer trygga ekonomier sjönk på bred front. Den svenska tioårsräntan är nu nere på 0,45 procent, vilket är en rekordnotering för året.

Konflikten mellan Turkiet och USA pekas ut som en utlösande faktor till att investerare börjat dra öronen åt sig. Den turkiska liran har fortsatt sitt branta fall och nedgången har spritt sig till andra sårbara valutor som exempelvis den sydafrikanska randen och den indonesiska rupien. Den amerikanska dollarn har i sin tur stärkts på bred front och ligger nu kring 1,14 dollar per euro. Den lägsta nivån sedan juli i fjol.

Oljepriset har också sjunkit och handlas nu kring 72,50 dollar per fat.

Så det mesta talar för att vi får se en orolig start på finansveckan. En hel del vinsthemtagningar kan säkert väntas efter den senaste tidens breda börsuppgångar. Om det sen är starten på en lägre period av finansiell turbulens får framtiden utvisa men det finns just nu en hel del oroshärdar att ta hänsyn till där Turkiet egentligen bara är en i mängden. Handelskrig, Italien och Brexit förtjänar att nämnas.

I veckan lär det därför riktas en hel del oroliga blickar mot de politiska skeendena och makrostatistiken riskerar därför hamna lite i skymundan.

Viktigast i veckan är annars industriproduktionssiffror från EMU-området (tisdag) samt USA (onsdag). Dessutom publiceras siffror över amerikansk detaljhandel på onsdag. Framför allt ka de amerikanska siffrorna komma att sprida lite lugn om de visar på fortsatt stigande aktivitet i ekonomin.

Norges bank kommer med nytt räntebesked på torsdag och även om ingen räntehöjning väntas kan banken komma att flagga för en räntehöjning under hösten. Något som kan komma att påverka riksbanksdirektionen att även de gå i den riktningen.

På fredag får vi dessutom åter frossa i den svenska bostadsmarknaden när Valuegard publiceras sina siffror över boprisutvecklingen.

Måndag

Vi får se hur det varma, svenska vädret slagit på hushållens konsumtion. Det troliga är att konsumtionen utvecklats lite svagare än väntat, vilket det ockss kommit indikationer på.

Tisdag

Den kinesiska ekonomin väntas ha gått lite starkare i juli trots en eskalerande handelskonflikt med USA. Effekten av tullarna väntas dröja ännu ett tag och det är förta i september som Trump-administrationen kan ta nästa steg fullt ut. Industriproduktionen i EMU-området väntas ha dämpats en aning i juni. En ytterligare signal om lite dämpad aktivitet.

Onsdag

Inflationen i Storbritannien ger egentligen Bank of England lite stöd för deras räntehöjning tidigare och en hög siffra skulle ge utslag i form av ett starkare pund. I USA ångar tillväxten på med hyggliga siffror över industriproduktion och detaljhandeln i juli.

Torsdag

Högintressant med räntebeslut från Norges bank. Visserligen väntas banken vila på hanen men troligen kommer banken att singlaera att en räntehöjning är på väg under hösten. Det kan i så fall ge den norska kronan lite förnyad skjuts uppå.

Fredag

Storts svenskt fokus på Valuegards mätning av bostadspriserna i juli, Kan bli en lite skjuts uppåt för priserna efter en överraskande svag junisiffra. Det extremavarma vädret kan dock ha ställt till det och dämpat aktiviteten på bostadsmarknaden. Juli månads inflationssiffror för EMU-området väntas visa på en fortsatt låg underliggande inflation.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -