Probi: 21 Mkr efter skatt

Q2 Probiotikabolaget Probi redovisar ett resultat efter skatt på 21,0 miljoner kronor för det andra kvartalet 2018 (16,2).

Resultatet per aktie uppgick till 1:84 kronor (1:42).Rörelseresultatet blev 28,2 miljoner kronor (31,1).

 

Nettoomsättningen uppgick till 153 miljoner kronor (172).

Probi upprepar sin prognos om att bolaget kommer att "generera lönsam organisk" tillväxt "kvartalsvis" under det andra halvåret.

Det framgår av vd-ordet från Ole Søgaard Andersen i rapporten för det andra kvartalet.

I rapporten för det första kvartalet hette det att: "Vi förväntar oss att de här aktiviteterna ska generera organisk tillväxt på kvartalsbasis under andra halvåret samt en förbättring av marginalerna".

Av måndagens rapport framgår att Probis omsättning steg sekventiellt. En stor kund till bolaget i Nordamerika inledde lagerminskningar under fjolårets andra hälft, något som hämmat Probis siffror de senaste kvartalet. I förra rapporten såg bolaget en ljusning på denna punkt och blir nu än mer konkret.

"Vi har nu fått ytterligare order för nästkommande kvartal från kunden som införde ett lagerminskningsprogram, och har därmed återgått till ett normalt beställningsmönster", skriver Probi.

Andra kvartalets omsättning uppgick till 153 miljoner kronor, upp från 119 miljoner under det första. Andra kvartalet i fjol låg omsättningen på 172 miljoner kronor och av minskningen stod lagernedragningen hos den nordamerikanska storkunden för 16 miljoner (den negativa effekten var 62 miljoner kronor i det första kvartalet). Dessutom påverkades omsättningen av "ett svagt kvartal i Europa".

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -