Hon bygger tradingplats för kvinnor

Börs Möt Patricia Hjärtner, daytradern som byggt ett av Sveriges första tradingcenter riktat till kvinnor.

Vårt reportage om Susanne, en av få kvinnliga daytraders i Sverige, väckte stort intresse och det har trillat in en hel del mejl efter publiceringen.

Många av frågorna vi fått in handlar om vilka forum som finns för aktieintresserade kvinnor. Dels vilka grupper på Facebook som endast är öppna för kvinnor men också vilka fysiska platser som finns där man kan mötas.

Aktiefantasten och daytradern Patrica Hjärtner var en av de första i Sverige att skapa ett tradingcenter främst för kvinnor.

”Att ha ett ställe att gå till för att träffa likasinnade och att diskutera strategier och tankar för att utvecklas till det bättre är nyttigt och väldigt givande.  Tradingcentret är öppet en dag per vecka med start i september. Vi brukar vara mellan tre och åtta personer där samtidigt”, säger hon.

Tradingcentret som ligger i Stockholm är till för alla men majoriteten av dem som kommer dit är kvinnor, 95 procent. Tanken är att så småningom öppna upp flera tradingcenter runt om i Sverige.

Som 19-åring började Patricia Hjärtner handla med aktier, syftet var då att spara ihop till en buffert. Hon berättar att intresset, inspirationen och kunskapen från början kommer från hennes mamma, därav smeknamnet ”Tradingmamman” som hon går under på både Instagram och den egna bloggen.

”Min mamma var väldigt intresserad av börsen och under hela min uppväxt så stod alltid text-TV:n på med massor av aktiekurser”.

”Jag tyckte det var spännande att man kunde tjäna pengar på kortsiktiga rörelser, det var något jag inte trodde var möjligt när jag började”.

Ju mer intresset växte och desto mer hon iakttog börsen och alla rörelser började hon få upp ögonen för lite kortsiktigare handel, så när hon var 27 år började hon med daytrading och ett år senare tog hon steget och sa upp sig från arbetet och började daytrada på heltid. Ett lyckat beslut visade det sig.

Idag har Patricia Hjärtner handlat med aktier i 18 år och arbetat som daytrader i åtta år. Idén till tradingcentret föddes då det stundvis blev ensamt att sitta hemma och trada och hon kände ett behov av att träffa andra aktieintresserade kvinnor.

Utöver det nyöppnade tradingcentret, håller Patricia Hjärtner även kostnadsfria lunchseminarier, med syftet att träffa likasinnade och nätverka.

Dessutom har hon en egen Facebook-grupp som heter Tradingmamman. Några av de största Facebook-grupperna som endast är öppna för kvinnor är annars ”Economista” och ”Tjejer som gillar aktier”.

Vill du ha koll på vad som händer inom privatekonomi. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, och på Twitter

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -