Alfa Laval: Upplagt för snabb tillväxt

Aktieanalys Alfa Laval har glatt aktieägarna med starka kvartalsrapporter i år. Orderboken fylls upp i snabb takt och de närmaste åren lär bli riktigt goda.

Alfa Laval har rejäl medvind för tillfället och bolaget presenterade för en månad sedan en stark halvårsrapport. Framför allt orderingången var en positiv överraskning då den steg hela 22 procent organiskt i det andra kvartalet.

Det var precis som tidigare kvartal Marine-divisionen som var drivande i den positiva utvecklingen. Orderingången för Marine steg med hela 69 procent organiskt.

Alfa Laval har de senaste åren stärkt sin verksamhet inom marinsegmentet kraftigt, främst via ett antal stora förvärv. Tajmingen var dock lite olycklig då den sammanföll med en rejäl dipp i varvsindustrin. Marine-divisionen har därför de senaste åren mest bidragit till att tynga utvecklingen för koncernen.

Nu har dock vinden äntligen vänt och efterfrågan stiger sedan slutet av förra året. Kontrakteringarna av framför allt tanker och kryssningsfartyg har ökat vilket lyfter orderingången för Alfa Laval.

Bidragande till den ökande orderingången i Marine-divisionen är även tuffare miljökrav. Reglerna för rening av ballastvatten har skärpts och om några år väntar även hårdare krav på rening av rökgaser. Alfa Laval har system för båda dessa områden och tillväxten för dessa är stark.

Ledtiderna är dock långa och det tar upp till ett år innan en order dyker upp som intäkt. Det är därför först nu som omsättning och resultat börjar röra sig inom Marine. I det andra kvartalet ökade intäkterna med 26 procent och resultatet stärktes 40 procent. Ökade volymer påverkar lönsamheten positivt. För några år sedan höll divisionen rörelsemarginaler över 20 procent men de har idag backat ned till 17 procent.

I dagsläget är Alfa Lavals tre huvuddivisioner resultatmässigt nästan jämnstora. Fortfarande presterar dock Marine något högre resultat än Energy och Food and Water. I takt med att efterfrågan förbättras för Marine väntas marginalerna fortsätta förbättras. Det är en viktig faktor för hela koncernens vinstutveckling de kommande åren.

Oljesektorn är en viktig kund för division Energy. Ett lågt oljepris har de senaste åren dragit ned investeringsviljan i sektorn och Energy har haft en svag utveckling. Även där märks nu en förbättring i takt med att oljepriset återhämtat sig från bottennivåerna.

Energy rapporterade i det andra kvartalet en organisk ökning av orderingången på 6 procent. Omsättningen steg och rörelsemarginalen förbättrades med nära två procentenheter. Det bäddade för en förbättring av rörelseresultatet med 28 procent jämfört med i fjol.

Divisionen Food and Water vänder sig kunder inom bland annat livsmedels- och läkemedelsindustrierna. Det är följaktligen den mest konjunkturstabila delen av Alfa Laval. Även Food and Water har god medvind för tillfället och ökad omsättning bidrog till att rörelseresultatet stärktes med 20 procent i det andra kvartalet.

Totalt sett rapporterade Alfa Laval ett justerat rörelseresultat i det andra kvartalet som var 20 procent högre än för ett år sedan. Utfallet var drygt 5 procent bättre än snittprognosen i SME Direkts sammanställning inför rapporten.

Vd Tom Erixon konstaterade i samband med rapporten att Alfa Laval för närvarande har en del klassiska högkonjunkturproblem. Efterfrågan har förbättrats snabbt och bolaget tvingas ta extra kostnader för att hinna med i produktionen. Utväxlingen på resultatet från de ökade volymerna blir därför inte optimal.

Vd Tom Erixon

Den starka orderingången var dock som sagt den stora positiva överraskningen i rapporten. Ordersiffran för kvartalet var hela 18 procent högre än väntat. Efterfrågeläget in i tredje kvartalet är enligt vd:n fortsatt starkt. Alfa Laval flaggar dock för att orderingången i tredje kvartalet väntas bli något lägre än siffran för andra kvartalet.

De analytiker som bevakar Alfa Laval räknar enligt SME Direkt med att ordertillväxten toppar i år och därefter planar ut kring 5-6 procent om året. Omsättningen väntas öka med goda 11 procent nästa år och med 7 procent 2020. I förväntningarna ligger också förbättrad lönsamhet vilket lyfter vinsterna ytterligare.

Snittprognoserna för vinst per aktie 2019 och 2020 ligger för närvarande på 12,06 kronor respektive 13,48 kronor. Med nuvarande aktiekurs innebär de prognoserna p/e-tal på 20,1 respektive 18,0.

Direktavkastningen i Alfa Laval-aktien väntas uppgå till 2,0 procent respektive 2,2 procent de närmaste åren.

Den starka halvårsrapporten från Alfa Laval skickade upp aktien kraftigt. Även de två föregående kvartalsrapporterna från bolaget har varit bra och räknat från årsskiftet har kursen stigit 25 procent. Värderingen är som vanligt hög men inte ovanligt hög.

Alfa Laval har i och med satsningen på marinsegmentet blivit något mer konjunkturkänsligt. Nedsidan av det har vi sett de senaste åren. Nu ser vi allt mer av uppsidan då efterfrågan stiger i snabb takt och vinsterna följer med uppåt. Även inom Marine finns dock en inriktning mot miljöförbättrande produkter vilket är ett område som växer inte bara med konjunkturen utan även strukturellt i och med hårdare regleringar.

De långsiktiga tillväxtutsikterna för Alfa Laval ser fortsatt gynnsamma ut. Med nuvarande starka orderbok är det också upplagt för snabb tillväxt det närmaste året. Jämförelsetalen blir tuffare men vi räknar med att Alfa Laval kan öka resultaten minst i takt med förväntningarna de närmaste åren.

Vi ser aktien som fortsatt köpvärd.

Värdepapper Råd från Placera Kurs vid publicering Sedan publicering
Alfa Laval Köp 242,20 -
Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -