USA-sanktioner slår mot Rysslandsfonder

Fonder Det amerikanska utrikesdepartementet meddelade i veckan att USA kommer att införa ytterligare sanktioner mot Ryssland, den 22 augusti. De har fått Rysslandsfonderna att backa betydligt under veckan.

Sanktionerna införs på grund av den nervgasattack som utfördes i Storbritannien mot Sergei Skripal och hans dotter Yulia Skripal i mars. Sanktionerna kommer sannolikt att gälla utländsk finansiering av statliga ryska bolag och bolag som har nära koppling till den ryska staten. Man avser också begränsa export av viss teknik som anses känslig.

President Putin har tidigare sagt att Ryssland inte försökt döda ex-spionen och hans dotter. I idag på morgonen uttalade sig Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev.

President Vladimir Putin

Kontentan av uttalandet är att Ryssland kommer reagera med andra medel om USA inför förbud mot finansiering av ryska bolag. Vad andra medel innebär har marknaden inte fått någon klarhet i.

dollar/rubel kurs

De utökade amerikanska sanktionerna har inte fallit marknaden i smaken. Både den ryska rubeln och Moskvabörsen har tagit stryk i veckan. Den amerikanska dollarn har stärkts med närmare 6 procent mot rubeln.

Moskva-börsens klart största bolag Sberbank har sjunkit 7,5 procent. Nedgången har oundvikligt spridit sig till Rysslandsfonder.

Sberbankaktien

Enligt Morningstar har fondkategorin Rysslandsfonder backat med i genomsnitt 3 procent den senaste veckan, mätt i svenska kronor. Men spridningen är ganska stor inom fondkategorin.

Tuffast vecka har det varit för Danske Invest Russia och Trigon Russia Top Picks Fund C.  Danske Invest Russia har tappat knappt 5 procent och Sberbank är fondens nästa största innehav på 6 procent. Trigon Russia Top Picks Fund C har backat 4,4 procent på en vecka.

Trots den senaste veckans nedgång är avkastningen sedan årsskiftet plus 5,5 procent för fondkategorin Rysslandsfonder. Men det har varit ett svängigt år för fonderna.

Första kvartalet var Rysslandsfonder klara fondvinnare i spåren på ett allt högre oljepris. I april utökade USA sanktionerna vilket gav en tydlig börsnedgång och rubelfall. Efter ett lyckat fotbolls-VM och stabil rubel- och börs, är det nu turbulent igen.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

 

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -