Dyr mat blir ännu dyrare

Privatekonomi Matpriserna i Sverige är redan bland de högsta i Europa. Nu pressar värmeböljan upp priserna ännu mer. Se här hur din plånbok påverkas.

Den rådande värmeböljan slår hårt mot Sveriges bönder vilket kan leda till högre matpriser inom en snar framtid. Det förutspår flera experter.

Men än har värmeböljan och dess effekter inte nått ut till konsumenterna. Därför är det svårt att sia om vilka varor det kommer att gälla och hur omfattande prishöjningarna blir. Men enligt SCB:s senaste inflationssiffror, läs mer här, steg priserna på livsmedel och alkoholfria drycker med 1,3 procent i juli jämfört med föregående månad. 

Spannmål ligger i farozonen. Faktum är att skörden av spannmål ser ut att bli den sämsta på omkring 25 år.

Och tittar man på priset på kött så ser det, i alla fall på lite längre sikt, ut att höjas. Att slakta sina djur i förtid är nämligen en dålig affär för en köttbonde.

Men på kort sikt väntas köttpriserna tvärtom att bli lägre eftersom nödslakten genererar ett överutbud på kött.

"Äter man kött tycker jag man ska hålla koll på priset framöver för det kommer med största sannolikhet pressas ner då bönder tvingas slakta", säger Magnus Hjelmér, vardagsekonom på ICA Banken.

De höjda matpriserna betyder att Sverige, som redan är ett av Europas dyraste länder att handla mat i, blir ännu dyrare.

Eurostat, EU:s statistikkontor, har nämligen jämfört vad konsumenter i olika länder i Europa får betala för en matkasse i ett så kallat matprisindex. Indexet utgår från priset på en jämförbar kasse med mat och icke-alkoholhaltiga drycker i de olika länderna.

EU-snittet har ett indexvärde på 100 och Schweiz som ligger högst upp på listan har ett indexärde på 168. Det betyder att deras matpriser, i snitt, är 68 procent högre än medelpriset i EU.

Sverige placerar sig på en femte plats på listan med ett index på 126 vilket alltså betyder att våra matpriser i snitt är 26 procent högre än medelpriset i EU.

Både Finland, Tyskland och Nederländerna, som också är starka ekonomier, har betydligt lägre matkostnader.

 

De generellt höga svenska matpriserna beror på flera olika faktorer. Dels handlar det om momsen som ligger på 12 procent på svenska livsmedel.

Det kan jämföras med exempelvis Tyskland och Nederländerna där momssatsen på majoriteten av alla livsmedel är nära hälften, 6 - 7 procent. Och i Storbritannien är många livsmedel helt momsbefriade.

"Sverige har relativt hög moms på mat jämfört många andra länder. Dessutom importerar vi mycket mat vilket gör att priserna stiger", säger Magnus Hjelmér.

Magnus Hjelmér

Den svaga kronan har också ett finger med i spelet. Inte sedan 2010 har kronan varit så svag mot euron som nu. Den dyrare euron innebär ökade importkostnader för svenska företag, vilket bland annat driver upp priser på livsmedel.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -