Liraförsvagning sänker slö börs

Börs Stockholmsbörsen var ned vi lunchtid på fredagen. De flesta storbolagen hade en knackig kursutveckling med Electrolux och Getinge i botten medan Swedish Match och Astra Zeneca låg på lätt plus. (Uppdaterad)

Den turkiska liran återhämtade sig något från raset på morgonen och rörde sig sidledes vid tolvsnåret.

Vid 12.30-tiden var Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30-index ned 0,8 procent till nivån 1.619. Omsättningen på Stockholmsbörsen uppgick då till knappa 2,1 miljarder kronor. Motsvarande börsindex i Frankfurt och Paris var 1,6 respektive 1,1 procent lägre och Londonbörsens FTSE 100-index backade 0,8 procent.

I stort sett alla OMXS30-bolag handlades på minus och sämst gick det för Electrolux och Autoliv som var ned 2,4 respektive 1,5 procent.

Swedish Match och Astra Zeneca bidrog med lätta lyft och var upp 0,5 respektive 0,3 procent. Strax efter var Boliden som låg omkring nollan.

Det finns en risk för att den ekonomiska krisen i Turkiet kan komma att leda till en recession och en skuldkris som tvingar landet att implementera kapitalkontroller och söka IMF-stöd, skrev Bloomberg News.

ECB har uttryckt oro för de största europeiska bankernas utlåning till Turkiet efter lirans kraftiga försvagning, skriver Financial Times. Liraförsvagningen påverkar intjäningen i europeiska banker med stora investeringar och tillgångar i Turkiet. Tillsynsmyndigheten identifierar särskilt bankerna BBVA, Unicredit and BNP Paribas som de institutionerna med störst exponering mot liran. Samtliga de ovannämnda bankaktierna tappade omkring 3 procent.

I Stockholm försvagades de fyra storbankerna Nordea, Swedbank, SHB och SEB mellan 0,7 till 1,1 procent.

Bettingbolaget Betsson, som har exponering mot Turkiet, retirerade 1,4 procent.

Catena Media har rapporterat för det andra kvartalet och redovisade ett justerat ebidta-resultat på 12,1 miljoner euro, vilket var lägre än Bloombergs konsensussammanställning där det väntades 13 miljoner. Aktien föll nästan 8 procent.

Medicinteknikbolaget Iconovos totalomsättning i det andra kvartalet landade på 5,7 miljoner kronor, vilket var en nedgång från motsvarande period i fjol. Rörelseresultatet på 0,2 miljoner kronor i kvartalet var även det något lägre än jämförelseperiodens 1,2 miljoner. Aktien backade 1,6 procent.

Kinesiska Jin Jiang International har kommit överens med Radissons huvudägare, kinesiska HNA, om att köpa 51,15 procent av aktierna i Stockholmsnoterade Radisson Hospitality. Priset uppges vara 35 kronor per aktie i affären. Enligt avtalet avser Jin Jiang att köpa ytterligare upp till 18,5 procent av Radisson Hospitality från HNA:s svenska enhet. Därefter kommer Jin Jiang att förvärva samtliga aktier i det amerikanska bolaget Radisson Holdings Inc, som härstammar från Carlson-koncernen, från HNA. Hotellbolaget sjönk 5,2 procent.

Inom läkemedelssektorn har den första patienten doserats i en fas 1/2-studie med det svenska Sobis läkemedelskandidat SOBI003-001. Aktien steg 2,2 procent.

Spelutvecklaren Three Gates, listat på Nordic MTF, har ingått ett förlags- och distributionsavtal med en av nordens större spelbolag, THQ Nordic för konsolversion av spelet 8 to Glory, som handlar om tjurridning. Likt en tjur rusade även aktien som var upp 18,8 procent.

Spotlight-listade Colabitoil, som är verksamt inom biodrivmedel, kommer inte nå uppställda lönsamhetsmål för 2018 och justerar därför sin resultatprognos. Den reviderade prognosen skickade ner aktien 11,3 procent.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -