Turkietfonder i fritt fall

Fondkommentar Utländska investerare flyr Turkiet vilket fått landets valuta, börs och obligationer i fritt fall. Turkietfonder intar bottenplatsen bland årets fonder och avkastningen är riktigt dålig.

Utbudet av Turkietfonder är inte så stort, men det finns fem fonder att välja på. I år har avkastningen varit allt annat än strålande. Fondkategorin har enligt Morningstar backat med knappt 33 procent sedan årsskiftet, mätt i svenska kronor. Den senaste månaden har kursnedgången tilltagit och avkastningen landar på minus 15 procent.

Turkietfondernas katastrofala utveckling i år är ett resultat av flera faktorer.

Det mest refererade indexet på Istanbulbörsen är BIST 100-index. Det har backat knappt 16 procent sedan årsskiftet. De två största bolagen på Istanbulbörsen är båda banker och har varit riktiga sänken.

Tyngst är Turkiye Garanti Banksi som väger 9,1 procent av index. Det följs av Akbank som väger 8,8 procent. De har backat 34 respektive 27 procent mätt i lokal valuta. Investerarna oroas över bankernas möjlighet att låna upp utländsk kapital i den omfattning som de behöver. Båda bankerna hör till de största innehaven i Turkietfonderna.

Men det slutar inte här. Den turkiska liran har befunnit sig i fritt fall främst mot den amerikanska dollarn, som är den viktigaste valutahandel för Turkiet. Och här är tappet betydligt större än motgångarna på börsen.

I veckan nådde liran en ny bottennivå. Vid årsskiftet kostade en amerikansk dollar 3,79 turkiska lira, idag kostar den hela 5,28 lira per dollar. Det motsvarar en 28 procentig nedgång för liran.

För en utländsk investerar blir det nu riktigt tråkigt att räkna om nedgången till amerikanska dollar. Då har Istanbulbörsens BIST 100 index tappat 40 procent sedan årsskiftet.

Det finns flera anledningar till varför finansmarknaden har tappat tilltron till turkiska investeringar och President Erdogan.

Om vi börjar med Erdogan, så har han efter presidentvalet utsett sin svärson Berat Albayrak (tidigare energiminister) till ny finansminister. Utöver det så har Erdogan all mer påverkat den turkiska centralbankens penningpolitik. Centralbanken höjde räntan för sent då Erdogan var där och petade. Deras oberoende har ifrågasatts. Helt enkelt börjar han sätta demokratin allt mer ur spel.

Det är något som de internationella investerarna inte gillat. De har visat det tydligt genom att sälja både den turkiska valutan, turkiska aktier och även obligationer - vilket fått räntan att stiga dramatiskt.

De utländska investerarna är mycket viktiga för Turkiet då landet har en av tillväxtmarknadernas största statsskuld och till stor del är beroende av utländskt dollarkapital.

Även de stora turkiska bankerna och inte minst turkiska bolag är beroende av utländskt kapital för sin upplåning. Den inhemska kapitalmarknaden är inte tillräckligt utvecklad och heller inte tillräckligt stor för att hantera de upplåningsvolymer som krävs.

President Erdogan och President Trump har kommit allt mer på kollisionskurs, vilket är ett nytt problem. Bråket gäller den amerikanska pastorn som Turkiet har fängslat anklagad för spionage och terrorism.

USA svarade förra veckan med sanktioner mot två ministrar och flaggade för att se över den tullfri-handel mellan länderna. Det gäller 20 miljarder kronor för turkiska varor till USA, vilket är ytterligare en våt filt för utländska investerare.

Ett annat orosmoment är den höga inflationen. Inflationen är saknad i stora delar av västvärlden men i Turkiet är den högre än på 15 år. Ekonomin växer bra men inflationen är tvåsiffrig. Investerarna oroar sig för en hårdlandning och man tror på betydande räntehöjningar från den turkiska centralbanken.

Frågan är om allt elände redan är diskonterat i priset på turkiska tillgångar, eller om det blir ännu värre före det blir bättre.

Istanbulbörsen värderas till ett mycket lågt p/e-tal, som helhet p/e 7. Direktavkastning är höga 5 procent.

För den som gillar bottenfiske kanske det vara läge att sätta kroken i Turkietfonder. Men Placera avråder fondsparare att välja Turkietfonder i dagsläget, det är ett allt för vanskligt fiske.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -