Så lyckas hon som daytrader

Börs Placera har träffat en av få kvinnliga daytraders i Sverige. Hon berättar om sina placeringar, strategier, lärdomar och utmaningar. Läs hela intervjun här.

Att kunna försörja sig på sin egen aktiehandel är en dröm för många, men bara ett fåtal personer i Sverige kan livnära sig på daytrading, av dem är majoriteten män. Men allt fler kvinnor får upp ögonen för yrket. Susanne i Stockholm är en av en av dem.

Det var i mitten på 90-talet som hon fick möjlighet att köpa optioner genom sin dåvarande arbetsgivare. När börsintroduktionen skedde visade det sig vara en av hennes bästa investeringar någonsin.

”Det väckte ett intresse att lära mig mer så jag började bland annat läsa ekonomisidor och diverse böcker, ´Autobahn till lönsam trading´ av Tobbe Rosén är en av mina favoriter. Och så läste jag på om olika företag och köpte bara aktier när det kändes rätt.”

För ett par år sedan hade Susanne lyckats bygga upp ett så pass stort kapital att hon kunde avsluta sin anställning för att satsa på aktiehandel på heltid.

På frågan om vad som är roligast med daytrading är svaret glasklart. Det är risken och spänningen som hon går igång på.

”Att ta hem en riktigt bra trade gör mig euforisk. Jag känner mig helt oslagbar”, säger hon.

Just risken i yrket tilltalar generellt fler män än kvinnor, och det kan vara en av anledningarna till att så få kvinnor sysslar med daytrading.

Men Susanne tror att det också har att göra med att det finns en normaliserad bild av att daytrading är något för män som sitter med sjutton datorskärmar och gör snabba affärer mest hela tiden.

Hon beskriver en så kallad ”machobild” där manliga daytraders skildras som extremt framgångsrika utan några större misslyckanden.  

”Såklart är det inte så, men till viss del skrämmer det tjejer att våga ta klivet”.

Susanne är övertygad om att det behövs fler kvinnliga förebilder och egna arenor som motvikt till machokulturen.

”Det är inte så konstigt att det exempelvis finns flera Facebookgrupper, som fokuserar på aktier, som enbart är öppna för kvinnor. Där är det en helt annan jargong än i vissa mixade forum där människor förlöjligas och hånas utan pardon”.

En av hennes största förebilder är Patricia Hjärtner, aktiefantasten med alias "Tradingmamman", som bygger Sveriges första tradingcenter för kvinnor. Susanne förklarar att det var Patricia Hjärtner som gav henne en bra plattform att stå på i inledningen av karriären.

Under åren på börsen har Susanne, precis som de flesta andra som sysslat med aktiehandel under en längre tid, råkat ut för svidande förluster. Ett exempel är en affär hon gjorde i mjukvaruteknikbolaget TerraNet som börsintroducerades förra året.

”Visst har jag gjort och gör förluster. Jag gick in i TerraNet med en ganska stor post inför börsintroduktionen. Inom loppet av en vecka hade den stigit mer än 360 procent och jag blev helt fartblind och såg någon typ av nya Fingerprint, och valde att inte sälja. Sedan gick det bara utför (precis som med Fingerprint) och jag satt och hoppades på att det skulle vända”.

Men hon drar lärdom av sina misstag. Hon är diciplinerad och för loggbok över alla sina aktieaffärer. Hon lägger också mycket tid på att varje morgon läsa ekonomisidor, olika forum och hon lägger alltid upp en strategi för dagen.  

”Jag för loggbok över alla mina aktieaffärer och noterar varför det gick bra och varför det gick åt skogen. Varje morgon läser jag igenom loggen för att hela tiden påminna mig om vilka lärdomar jag fått på vägen”.

”Jag märker också att jag blivit mer framgångsrik nu när jag inte är ”girig”, det vill säga att jag säljer när aktiekursen nått min målbild istället för att ligga kvar och hoppas på att den ska fortsätta att gå upp. Det är en av mina viktigaste lärdomar”.

Susanne har flera olika depåer med olika syften och därmed också olika strategier, bland annat en depå med enbart aktier i bolag som ger utdelning, en annan med förhoppningsbolag, en med spelbolag och så vidare. Men för daytradingen har hon tre vinnande strategier.

Dels handlar det om att alltid ha en målbild, det vill säga hur mycket intjäning varje trade ska ge. Sedan har hon som mål att förlora max 5 procent av det investerade kapitalet, då säljer hon och tar förlusten. Slutligen ser hon till att ha max 1 - 3 affärer pågående samtidigt.

Susanne är i stort nöjd med livet som daytrader. Även om hon återinvesterar en del av intjäningen har hon råd att unna sig saker.

”Jag tradar inte för att lägga pengarna på hög utan för att ha friheten att styra mitt liv. Ett stort intresse är resor och vi har exempelvis ett hus i Kroatien där jag är väldigt mycket. I princip från maj till oktober”.

Det enda som hon inte är helt nöjd med är den sociala delen i vardagen.

Det är lite ensamt att sitta hemma utan social kontakt med andra. Jag försöker därför vara på ett tradingcenter då och då för att få träffa kollegor. Det är enormt inspirerande och utvecklande att träffa likasinnade kvinnor som blir mina förebilder”.

Vill du ha koll på vad som händer inom privatekonomi. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, och på Twitter

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -