Investerarna ökade risken i juli

Fonder I spåren av bra bolagsrapporter i USA och Japan ökade de globala investerarna risken i juli. Det framgår av en färsk rapport om in- och utflöden i börshandlade fonder.

I juli var nettoinflödet till passivt förvaltade börshandlade produkter den högsta sedan januari i år. Totalt letade sig drygt 400 miljarder kronor dit.

Trots det stora nettoinflödet i juli är det ackumulerade nettoinflödet till tillgångsslaget, lägre än fjolårets rekordstarka nettoinflöde. Detta enligt statistik från Blackrock-iShares, världens största leverantör av ETF:er.

Nästan halva nettoinflödet passivt förvaltade produkter letade sig till amerikanska aktierelaterade produkter under juli.

Investerarna föredrog amerikanska storbolag, men det var även stor efterfrågan på amerikanska småbolag och teknikbolag.

En stark amerikansk rapportperiod tillsammans med lägre företagsskatt ligger till stora delar bakom det stora nettoinflödet.

Även japanska aktier hade tydliga nettoinflöden. Drivet av ökat intresse från inhemska investerare och fortsatta köp från den japanska centralbanken. Trenden att investerarna fortsatte att nettosälja tillväxtmarknadsaktier fortsatte i juli.

Men nettoutflödet var betydligt lägre än tidigare månader. För europeiska aktieprodukter var det en liknande trend med fortsatte nettoutflöden, fast i en lägre takt än tidigare månader.

Inflödet till ränteprodukter svalnade under juli och stod för knappt 25 procent av det totala nettoinflödet. En klart lägre andel än i juni då hela 90 procent av nettoinflödet letade sig dit.

Klart populärast var relativt säkra företagsräntefonder så kallad Investment Grade. Näst mest populär var företagsräntefonder med hög risk, vilket var ett klart trendbrott.

De har tidigare månader i år haft stora nettoutflöden. På tredje plats hamnade investeringar i korta amerikanska räntepapper med löptid under två år. Räntepapper med korta löptider anses vara mindre känsliga för höjda räntor.

Ädelmetallen guld som brukar vara en klassisk tillflykt i orostider hade fortsatta nettoutflöden. Det var andra månaden i rad med tydligt nettoutflöde.

Totalt uppskattar Blackrock att det investerade kapitalet i börshandlade produkter globalt uppgår till svindlande 43 400 miljarder kronor, vilket är en ökning med drygt 7 procent sedan årsskiftet.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

 

Mer från förstasidan

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
3-mån stibor - -
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -