Fondförlorarna på Oriflame

Fonder Det finns flera förlorare i tisdagens kursslakt i kosmetikabolaget Oriflame. Placera har listat de fonder som överviktat bolaget mest i sina portföljer.

Oriflameaktien sjunker omkring 13 procent på Stockholmsbörsen och är dagens sämsta aktie. Raset kom efter att bolaget före börsens öppning lämnat en svag rapport för det andra kvartalet.

Före dagens nedgång var Oriflames värderat till knappt 18 miljarder kronor och vägde 0,23 procent i SIX Return Index, som inkluderar alla noterade aktierna på Stockholmsbörsen. Dagens nedgång raderar bort 2,4 miljarder av Oriflames börsvärde.

Placera har tagit fram listan över de förvaltare som tagit störst bet i aktien – och är dagens förlorare. Principen för en aktiv förvaltare är enkel. Är det en aktie man tror mycket på så köper man in den i fonden med större del än vad aktien utgör i index. Det finns ganska många aktiva fondförvaltare som överviktat Oriflameaktien och huvuddelen av dem är Sverigefonder.

Mest överviktad i Oriflame är Viking Fonder. Fonden Viking Fonder Sverige är en aktivt förvaltad Sverigefond som har 2,8 procent av fondens värde placerade i Oriflameaktien. 

Ett annan fondbolag som gillar Oriflame är Danskes Invest. Vi hittar aktien i tre fonder. Störst bet har fonden Danske Invest Sverige Fokus tagit på 2,23 procent. Fonden investerar i ett koncentrerat antal bolag som förnärvarande är 28 innehav.

Handelsbanken Fonder gillar också Oriflameaktien. I Handelsbanken Sverigefond väger aktien 2,16 procent.  

Vi hittar även Oriflameaktien hos den norska fondförvaltaren Odin. I Odin Sverige utgör aktien 2 procent av fondens värde. Men aktien tillhör inte fondens 10 största innehav.

Placeras beräkningar baseras på uppgifter från Morningstar den 31 juli.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -