Aktierna med köpsignal

Teknisk analys Investtechs tekniska analys har hittat en aktie med köpsignal, en som får neutral och en aktie man ska se upp med.

Stockholmsbörsen ligger i en närmast horisontell trendkanal på medellång sikt, där trendgolv och trendtak finns i närheten av de indikerat starka stöd- och motståndsnivåerna vid 546 respektive 600 punkter. En horisontell trend indikerar påtaglig osäkerhet kring den kommande kursutvecklingen och hög volatilitet är typiskt för denna typ av trend.

Kursen utmanar motstånd från topparna vid och strax under 600 punkter. RSI är på höga nivåer och indikerar således att momentum är positivt, vilket är en förutsättning för en etablering över tidigare toppnivåer.

Trendbilden tillsammans med säsongsvariationer för index senaste tio åren indikerar att osäkerheten och volatiliteten kan fortsätta under en tid framöver och att det kan vara en god idé att hålla ned portföljrisken.

Investtechs Insiderbarometer visar en hög köpandel bland insiders, vilket indikerar att de generellt anser deras bolag är köpvärda baserat på fundamentala anledningar.

Indexet är tekniskt neutralt på medellång sikt

ABB har format en rektangelformation innanför en stigande trendkanal på lång sikt, med stöd runt 180 kronor och motstånd runt 225 kronor. Formationen indikerar att det råder jämvikt av optimster och pessimister bland långsiktiga investerare.

Aktien visar emellertid kortsiktiga styrketecken med en stigande trendkanal som stärks av positiv volymbalans och högt RSI – indikerat starkt kortsiktigt momentum. Samtliga av dessa indikatorer ger goda utsikter för ytterligare uppgång enligt Investtechs statistisk. Kortsiktigt stöd vid 200 kronor och indikerat starkt långsiktigt stöd runt 180 kronor kan begränsa nedsidan.

Kombinationen av kort- och långsiktiga förutsättningar antyder att det är läge för den långsiktiga investeraren att köpa på kortsiktiga styrketecken.

Investtechs rekommendation: Köp.

MTG B har brutit golvet i en stigande trendkanal på medellång sikt vilket indikerar att optimismen kring bolagets ekonomiska utveckling har avtagit. Brottet skedde i samband med att bolaget i redovisade en delårsrapport i mitten av juni.

Trendbrottet är i sig ingen säljsignal. Det signalerar i första skedet en svagare stigning. Däremot försvagas helhetsbilden av en nyligen utlöst säljsignal från en dubbeltopp-formation som identifierats av Investtechs algoritmer på både medellång- och lång sikt. Negativ volymbalans och svagt RSI förstärker signalen.

Algoritmerna har identifierat ett stöd vid 300 kronor, men det är först runt 280 kronor som handelsvolymen ökar. I första hand bedöms nedsidan till cirka 270-280 kronor.

Investtechs rekommendation: Svagt sälj.

Boliden har brutit den stigande trendkanalen på medellång sikt, vilket i första skedet indikerar svagare stigningstakt. Kursen har också passerat flera tidigare stödnivåer. Kvar finns stödet strax över 250 kronor, där köparna lyckades dämpa det starka säljtryck som rådde i samband med att bolaget presenterade sin delårsrapport den 20 juli.

Motstånden upp till cirka 290 kronor kombineras med relativt hög volym och bedöms således kunna begränsa uppsidan. Lågt RSI-värde och negativ volymutveckling är kortsiktiga svaghetstecken och det ges således inga indikationer om att aktien inom en nära framtid skall återuppta den stigande trenden.

En slutkurs under stödnivån skulle ytterligare försämra utsikterna och öppna upp för nedgång till cirka 220 kronor.

Investtechs rekommendation: Neutral.

Adrian Axelsson, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -