Veckans makro

Makro Förra veckan urladdning på makrofronten ledde sammantaget till ganska små rörelser på finansmarknaden. Nu har vi en lugnare vecka framför oss med handelsfrågor och inflation i fokus

Vi har en lite lugnare vecka på finansmarknaden bakom oss och den svenska börsen landade svagt ner för veckan som helhet. Däremot har den amerikanska börsen fortsatt sin resa uppåt och ligger nära ett nytt börsrekord. I veckan steg S&P500 med 0,5 procent.

På räntemarknaden har det lugnat ner sig en aning efter att fredagens amerikanska sysselsättningssiffror visat på fortsatt måttliga löneökningar. Den amerikanska tioårsräntan har halkat ner till 2,95 procent.

Handelskonflikten mellan USA och Kina fortsätter att eskalera. USA har nu hotat/genomfört med tullar på sammanlagt 250 miljarder av kinesiska varor.

Kina har i sin tur aviserat motåtgärder motsvarande 110 miljarder. Att det kinesiska svaret ändå varit förhållandevis återhållsamt tolkas av många som att det ändå finns utrymme för fortsatta förhandlingar. Marknaden väntar med viss bävan på Donald Trumps nästa steg.

Veckan som kommer är lite tunnar på makroområdet än förra veckans massiva nyhetsflöde på den fronten.

Bland veckans höjdpunkter finns viktiga handelsbalanssiffror från Kina. Överskottet i utrikeshandeln väntas ha minskat i juli, vilket kan bidra till lite bättre börshumör. Dessutom stärker det den kinesiska ledningens argument att utvecklingen går åt rätt håll.

Fredagens amerikanska inflationssiffror blir också något att hålla ett vakande öga på. Inflationstakten i USA ligger numera så högt att den väl motiverar ytterligare räntehöjningar. En överraskande hög siffra skulle bidra till ökad oro på finansmarknaden och en starkare dollar.

För svenskt vidkommande har vi att se fram emot siffror över orderingång och produktion i industrin på tisdag samt siffror över boprisutvecklingen på torsdag.

Veckan höjdpunkt är dock fredagens inflationssiffror för juli. Inflationen väntas fortsatt ligga en bit över Riksbankens inflationsmål.

Däremot tror de flesta på marknaden att den underliggande inflationen (KPIF) ändå kommer att landa en bit under Riksbankens egna prognoser. Så det finns en viss osäkerhet kring hur marknaderna kommer att reagera när siffror publiceras.

Måndag

Investerarförtroendet i EMU-området väntas ha stärkts efter en bra börsperiod men handelsfrågan riskerar att vara en dämpande faktor. Konjunkturinstitutet publicerar uppdaterad prognos och väntas vara hyggligt optimistiska kring tillväxten som ändå väntas bli lite lägre framöver.

Tisdag

Intressanta, hårda siffror från SCB över orderingång och produktion i industrin. Sett till hur diverse indikatorer utvecklas borde junisiffrorna visa på ett ganska stort lyft från maj. Tysk handelsbalans väntas visa på fortsatt stora överskott i utrikeshandeln som kan locka fram en och annan tweet från Donald Trump.

Onsdag

Viktiga siffror över den kinesiska utrikeshandel kommer att publiceras under natten mot onsdag. En fortsatt stark ökning av importen, och lite mindre handelsöverskott, kan bli ett argument som den kinesiska ledningen plockar fram vid eventuella förhandlingar med USA.

Torsdag

Lär bli en del fokus på prisutvecklingen på den svenska bostadsmarknaden när SCB publicerar småhusbarometern. SCB:s siffror har visat på mindre dramatik än siffrorna från mäklarssidan. En mindre prisuppgång ligger i korten.

Fredag

De svenska inflationssiffrorna för juli väntas visa på en underliggande inflation (KPIF) som fortfarande ligger en bit över Riksbankens inflationsmål på 2 procent. Däremot är risken/chansen stor att inflationssiffran ändå hamnar en bit under Riksbankens prognos vilket försvårar ränteanalysen. Den amerikanska inflationssiffran lär i sin tur förstärka bilden av att Federal Reserve ligger nära en ny räntehöjning.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -