Teknikfonderna - förlorare

Fonder Efter blandade rapportutfall från de amerikanska teknikjättarna har flertalet fonder med teknikfokus haft en tung vecka.

Bland fonderna med den svagaste utveckling senaste veckan hittar vi en småspararfavorit. Flera av de riktigt stora amerikanska teknikbolagen har fortsatt stiga i pris under året, vilket gjort att det tekniktunga Nasdaq-100 index nådde en ny rekordnotering den 25 juli.

Men efter rekordnoteringen har flera rapporterande amerikanska teknikbolag straffats hårt när de inte nått upp tillmarknadens högt ställda förväntningar.

Marknaden har varit särskild hård mot de socialmediabolagen Twitter och Facebook som har nedgångar på drygt 20 procent vardera i ryggen, sedan rapporterna.

Även hårdvarubolag som chiptillverkaren Intel och nätverksbolaget Juniper Networks har haft det tufft då tillväxten sviker.

Som mest tappade Nasdaq 100 index drygt 4 procent från toppnoteringen. 

Den senaste veckan har Nasdaq 100 index repat sig något efter Apples kanonrapport, som tog det Cupertino-baserade bolaget över magiska 1 000 miljarder dollar i marknadsvärde.

Men flera teknikfonder föll vidare i förra veckan. Placera har listat fonderna utifrån Avanzas fondutbud som haft det tungt.

 

Fond

1 v. %

i år %

5 år %

Pictet-Digital R USD

-2,7

14,8

165,8

Allianz Global Artfcl Intlgc AT EUR

-2,2

23,1

-

GAM Star Technology A USD Acc

-2,1

31,1

150,8

Swedbank Robur Ny Teknik

-1,7

29,0

361,4

Aberdeen Global Technology Eq S Acc USD

-1,3

15,1

116,9

Källa: Morningstar & Avanza den 3 augusti

     

Tuffast har det varit för fonden Pictet-Digital. Det är en aktivt förvaltad fond som i huvudsak investerar i företag som erbjuder digitala produkter och tjänster. Investeringarna sker globalt, även på tillväxtmarknaderna och fastlandskina.

Fondens två största innehav: kinesiska NetEase och sökmotorn Googles moderbolag Alphabet drog ner avkastningen under veckan.

Allianz Global Artifical Inteligens investerar långsiktigt i företag som gynnas, eller är relaterade till, utvecklingen av artificiell intelligens. Fonden är en av de riktiga fondvinnarna i år men den senaste veckan har den backat drygt 2 procent.

Bakom nedgången hittar vi halvledartillverkarna Micron Technologies och Broadcom tillsammans med den digitala annonsplattformen Trade desk. De hör till fondens största investeringar och backade alla mellan 1,5 procent och 3 procent.

Vi hittar också småspararfavoriten Swedbank Roburs Ny teknik på listan. Bakom nedgången ryms en svag vecka för några av fondens viktigaste aktieinnehav.

Största innehavet, danska läkemedelsjätten Novo Nordisk som väger knappt 9 procent i fonden backade 1,7 procent i veckan. Fondens nästa tyngsta innehav den polska spelutgivaren CD Projekt hade en tyngre vecka och aktien backade hela 7 procent.

Vill du ha koll på vad som händer på fondmarknaden. Prenumerera på mitt nyhetsbrev som kommer en gång i månaden och är helt gratis. Här lägger du upp din kostnadsfria prenumeration på nyhetsbrevet.

Följ Placera på Facebook , LinkedIn, på Twitter och på YouTube.

 

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -