Svolders portfölj lockar ej

Aktieanalys Lilla Svolder har historiskt sett kunnat uppvisa en god totalavkastning men för närvarande ligger substansrabatten i linje med vad den brukar ligga på samtidigt som vi inte riktigt lockas av portföljsammansättningen.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 24 den 9 juni 2018. 

Svolder är ett ganska litet investmentbolag som levererat väldigt god totalavkastning de senaste fem åren. Siffran ligger på cirka 230 procent jämfört med OMXSGI (inkluderar utdelningar) som under samma period gett knappt 85 procent.

 

Det går även att jämföra med Handelsbankens, Swedbanks och SEB:s svenska småbolagsfonder som under samma tid genererat mellan 140-150 procent i totalavkastning.

Ledningen, med vd Ulf Hedlundh i spetsen, investerar i huvudsakligen små- och medelstora noterade bolag i Sverige och tittar man i backspegeln så har Svolders substansrabatt legat kring 15 procent typiskt sett.

För ett par år sedan började Öresund köpa ordentligt med aktier i Svolder, varför det spekulerades i en sammanslagning av dessa två bolag. Något sådant har inte verkställts men Öresund är alltjämt huvudägare med 15,6 procent av aktierna och 10,9 procent av rösterna, följt av Rolf Lundström som kontrollerar 11,6 procent av kapitalet.

Svolder har ett brutet räkenskapsår som sträcker sig från september-augusti. Den senaste rapporten är för andra kvartalet (1 december – 28 februari) och där framgick att de främsta bidragsgivarna var XANO (nyligen säljråd i BV), Platzer och Nolato. De som bidrog mest negativt var Troax och Scandic Hotels. Substansvärdet låg i princip still under det andra kvartalet och backade med knappt 1 procent under sexmånadersperioden (september-februari). Man ökade i ITAB och minskade i Kambi, Nolato och Nobina.

Den senaste rapporten om substansvärdet är från 1 juni. Där framgår att substansen är 115 kr/aktie, jämfört med börskursen 98 kr för B-aktien som är mest handlad.

A-aktien kostar strax över 100 kr. Substansrabatten är därmed 15 procent för B-aktien och cirka 10 procent för A-aktien. Hittills från årsskiftet så har Svolders substans stigit med 10 procent, jämfört med det utdelningsjusterade småbolagsindexet CSRX som under samma period ökat 7 procent.

OMXSGI har samtidigt ökat drygt 5 procent. Så enbart under 2018 ser utvecklingen stark ut för Svolder som gjort sig kända för att vara ganska uthålliga och långsiktiga ägare av småbolag.

Av listan över innehaven så konstaterar jag snabbt att vi är ganska neutralt inställa till de fyra största som tillsammans utgör kring 30 procent av substansen.

SAAB, Acando och Boule är tre intressanta bolag som vi är positiva till som investering, men i övrigt är det inte särskilt mycket som lockar oss. Xano har vi sälj på. Scandic togs ned till avvakta och FM Mattsson satte vi ganska nyligen avvakta på. Nej, den samlade portföljen är inget vi direkt hoppar jämfota över.

Med tanke på substansrabatten så kan det vara logiskt att tänka sig att Öresund kommer vilja likvidera Svolder genom att sälja alla tillgångarna och därmed kunna tjäna in denna rabatt.

Problemet med en sådan aktion är att det sannolikt kommer leda till att värdet på innehaven kommer sjunka med tanke på att investerarna kommer förutspå ett stort säljtryck i innehaven, framförallt i de mindre bolagen som Svolder äger aktier i.

Så frågan är om det är lönt för Öresund att genomföra en sådan aktion överhuvudtaget. Visst, om rabatten skulle bli mycket större i framtiden, men vi tror inte nuvarande substansrabatt motiverar något sådant.

Vi anser att en rabatt mellan 10-15 procent är rätt rimligt för Svolder över tid. Det är aldrig så att man som investerare kommer gilla hela deras portfölj utan det är alltid något som man är skeptisk till. För närvarande är vi mer neutralt inställda än positivt inställda till Svolders viktigaste innehav och rabatten är i linje med vad den brukar vara, så köpläget uteblir denna gång.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -