Lågt lönetryck bra för börsen

Makro Amerikansk sysselsättning fortsätter att växa i god takt även om julisiffrorna inte nådde förväntade nivåer. Att löneökningstakten ännu inte visar några tecken på att stiga borde dessutom vara lugnande besked för finansmarknaden.

På finansmarknaden har det flesta suttit och laddat för juli månads sysselsättningssiffror från USA. För om handelskriget är det som oroat mest så är ränte- och konjunkturutveckling, tillsammans med en stark rapportperiod, något som definitivt verkat åt det andra hållet under en stor del av sommaren.

Under senare tid har dock räntespöket, som skrämde finansmarknaderna i inledningen av året, dykt upp igen. Den amerikanska tioårsräntan har närmat sig 3-procentnivån samtidigt som räntemarknaden börjat pris in mer av räntehöjningar från Federal Reserve. Därför har det också varit stort fokus på eventuella signaler om ett stigande inflationstryck i amerikansk ekonomi.

Fredagens amerikanska sysselsättningssiffror för juli gav ur det perspektivet lite skiftande besked.

Att sysselsättningsökningen blev lägre än väntade 190 000  men ändå landade på hyggliga 157 000 indikerar tydligt att den amerikanska konjunkturen fortsätter att utvecklas väl.

Sommarsiffror är alltid lite knepiga men att sysselsättningsökningar för både maj och juni justerade upp är ett tydligt besked om att ekonomin växer i god takt. För maj justerades sysselsättningsökningen upp från +244 000 till +268 000, och för juni från +213 000 till +248 000.

Den genomsnittliga sysselsättningstillväxten ligger därmed på höga 224 000 personer per månad under den senaste 3-månadersperioden. Så det mesta talar för att den privata konsumtionen, som blivit en allt viktigare motor för amerikansk tillväxt, kan fortsätta att utvecklas väl även framöver.

Lite mer problematiskt är att arbetslösheten åter tickar ner och i juli landar på låga 3,9 procent. Det är väl under den nivå som den amerikanska centralbanken betecknar som förenlig med stabil inflation. Sannolikt problematiskt på lite sikt men så länge löneutvecklingen inte visar tecken på att ta fart är det egentligen inget stort problem att hantera för banken.

Dessbättre, ur ett marknadsperspektiv, fortsätter dessutom löneökningarna att vara modesta och i årstakt var löneökningstakten i juli faktiskt något lägre än i maj och juni (se diagram). Löneökningstakten ligger i juli på lite knappt 2,7 procent i årstakt. Så den, av i stort sett alla, väntade pressen uppåt på lönerna ser därmed ut att dröja ytterligare.

På marknaden syns egentligen inte några större reaktioner strax efter räntebeskedet. Den amerikanska dollarn vände visserligen på den negativa trend den befann sig i inför sysselsättningssiffrorna men förstärkningen är marginell.

Viktigare för det kortsiktiga börshumöret torde vara att den amerikanska tioårsräntan sjönk från 2,99 till 2,97 procent. Även det en liten rörelsen men nu i alla fall med lite mer marginal upp till den symboliska 3-procentsivån.

 

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -