Kvalitet rakt igenom

Aktieanalys Latour har samlat ihop ett gäng kvalitativa bolag i portföljen och har vid sidan av detta en gedigen industrirörelse som värderas lägre än motsvarande verksamheter på börsen. Vi ser investmentbolaget som en bra sparaktie.

Den här analysen publicerades i tidningen Börsveckan i nummer 24 den 9 juni 2018. 

Gustaf Douglas investmentbolag skiljer sig en del från de andra investmentbolagen i vår sammanställning. Latour, med vd Jan Svensson, har nämligen vid sidan om den noterade portföljen en egen helägd industrirörelse.

Den är förvisso inte helt olik investmentbolagsmodellen med förvärv och aktiv förvaltning och kan närmast jämställas med Lifco eller Indutrade.

De fyra industribolagen Hultafors, Latour Industries, Nord-Lock och Swegon värderas i böckerna inom spannet 16,8 – 19,7 miljarder kronor enligt bolaget. Det motsvarar i genomsnitt 15 gånger rörelseresultatet på rullande tolv månader.

Under 2017 uppvisade industridelen en rörelsemarginal på 12,1 procent (12,8) men en omsättning som ökade 19 procent (varav 6 procentenheter organiskt) till 9 748 Mkr.

I årets första kvartal fortsatte valutamedvinden och tillväxten var 15 procent varav 7 procentenheter var organisk. Rörelsemarginalen fortsatte nedåt till 10,9 procent (11,3). Två företagsaffärer gjordes där Kabona inom Latour Industries avyttrades och schweiziska Sensortec förvärvades.

Börsportföljen innehåller en mängd kvalitetsbolag som Assa Abloy, Tomra, Fagerhult, HMS Networks, Loomis, Securitas, Sweco, Troax, Nobia och Nederman och det senaste inköpet i form av hissbolaget Alimak. Dessa värderas dock därefter och förklarar varför vi endast har köpråd på ett fåtal av dessa.

Det är samtliga likvida bolag som handlas dagligen på börsen och det sammantagna värdet uppgår till cirka 53 miljarder kronor. Med en liten skvätt onoterade bolag och en nettoskuld på 4,3 miljarder så blir substansvärdet omkring 66 miljarder kronor eller 103 kr/aktie.

Assa Abloy utgör 30 procent av substansen i hela koncernen så man bör nästan ha en positiv syn på den aktien för att köpa Latour.

Portföljen består alltså annars mest av kvalitetsbolag där vissa kanske har en något för hög värdering för vår smak. Industrirörelsen däremot värderas som sagt till 15 gånger den rullande rörelsevinsten, snäppet under Lifco och Indutrade som värderas till 17 samt 16 gånger på innevarande års förväntade rörelseresultat.

Totalavkastningen de senaste fem åren är utmärkta 200 procent och innehaven andas som sagt kvalitet, om än att värderingarna är därefter.

Med en viss potential för uppvärdering inom industrirörelsen, en liten substansrabatt, låg förvaltningsavgift och en gedigen historik så anser vi ändå att Latour trots den höga exponeringen mot Assa Abloy är ett bolag att köpa och placera i den klassiska byrålådan, precis som ett investmentbolag ska vara.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -