Ingen ändring ändå oro

Makro Federal Reserve valde visserligen att låta styrräntan ligga still vid onsdagens penningpolitiska möte men en viss förnyad ränteoro kan ändå börja skönjas på finansmarknaden.

Den amerikanska centralbanken valde som väntat att vila på hanen i samband med onsdagskvällens penningpolitiska och bibehålla spannet på sin styrränta mellan 1,75 – 2,00 procent.

Däremot valde banken att göra visa förändringar i det pressmeddelande som var den enda marknadskommunikationen den här gången. I texten betecknades nu den amerikanska tillväxten som stark, vilket inte borde förvåna efter att BNP-tillväxten landat på imponerande 4,1 procent under årets andra kvartal.

Förändringen i ordalydelse togs på många håll även som en ytterligare bekräftelse på att banken står redo med ytterligare räntehöjningar redan i närtid.

En höjning på septembermötet är numera i de närmaste helt inprisad på räntemarknaden medan sannolikheter för att Federal Reserve även levererar på decembermötet nu ligger strax över 60 procent.

På finansmarknaden togs annars räntebeskedet emot med viss ro och de amerikanska korträntorna rörde sig knappt.

Däremot har dollarn åter börjat stärkas men här spelar sannolikt den tydliga riskaversion som präglat de asiatiska börserna under natten, och som spridit sig till Europa, en mer avgörande roll. Risken för ett eskalerande handelskrig mellan Kina och USA kastar åter sin skugga över finansmarknaden.

En ytterligare faktor som möjligen kan dämpa riskaptiten är att den amerikanska tioårsräntan nu åter ligger och pendlar kring den viktiga 3-procentsnivån (när detta skrivs ligger den på 2,99 procent). Vi har tidigare sett att man på finansmarknaden reagerat negativt på stigande amerikanska långräntor.

Att Federal Reserve planerar ytterligare räntehöjningar bidrar till viss del i ränteuppgången men sannolikt spelar det större roll att utbudet av amerikanska obligationer väntas öka kraftigt under hösten.

Tidigare i veckan tvingades Trump-administrationen till en ordentlig upprevidering av höstens lånebehov. Det sker samtidigt som Federal Reserve krymper sin balansräkning och ECB väntas avsluta sina obligationsköp mot slutet av året.

Att man samtidigt ligger i konflikt med Kina (och i förlängningen riskerar att hamna i det med större delen av Asien) kan i förlängningen bidra till ytterligare press uppåt på räntorna. Mycket av det globala sparandeöverskottet finns i Asien.

Så lite extra fokus på de amerikanska räntorna kan därför vara på sin plats både i närtid och under hösten.

Fredagens amerikanska sysselsättningsstatistik för juli lär bli viktiga för både börs och räntemarknad. Stark sysselsättningsökning parat med måttliga löneökningar är ett önskescenario för finansmarknaden.

Väntat är en sysselsättningsuppgång på knappt 200 000 personer och genomsnittliga timlöneökningar på 2,7 procent i årstakt.

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -