Volymbalansen kittlar i Sweco

Investtech Positiv volymbalans och starkt RSI talar för konsultbolaget på kort sikt, enligt Investtechs tekniska analys.

 

Stockholmsbörsen ligger i en närmast horisontell trendkanal på medellång sikt, där trendgolv och trendtak finns i närheten av de indikerat starka stöd- och motståndsnivåerna vid 546 respektive 600 punkter. En horisontell trend indikerar påtaglig osäkerhet kring den kommande kursutvecklingen och hög volatilitet är typiskt för denna typ av trend.

Kursen har passerat topparna vid 594-597 punkter men det återstår horisontellt motstånd från toppen vid 600 punkter. Svagt positiv volymutveckling och högt RSI indikerar att momentum är positivt på kort sikt och att det således finns förutsättningar för ett trendbrott.

Trendbilden tillsammans med säsongsvariationer för index senaste tio åren indikerar att osäkerheten och volatiliteten kan fortsätta under en tid framöver och att det kan vara en god idé att hålla ned portföljrisken.

Investtechs Insiderbarometer visar en hög köpandel bland insiders, vilket indikerar att de generellt anser deras bolag är köpvärda baserat på fundamentala anledningar.

Indexet är tekniskt neutralt på medellång sikt.

Investerare har den senaste tiden pressat upp Ratos-aktien som nu passerat motståndet vid 32,50 kronor vilket utlöst en köpsignal från en inverterad huvudskuldra-formation. Formationen indikerar att optimismen tilltar och att aktien inleder ett positivt trendomslag. En slutkurs över taket i den fallande trendkanalen skulle ge ytterligare förbättra de utsikter för aktien enligt Investtechs statistik.

Positiv volymbalans – normalt stiger kursen på dagar med hög volym och faller på dagar med låg volym – och indikationer om starkt kortsiktigt momentum från ett högt RSI-värde är kortsiktiga styrketecken.

Insiderscoren är positiv enligt Investtechs Insiderbarometer. Detta efter att flera köp rapporterats under året. Det senaste av bolagets vd, Jonas Wiström, som köpte aktier för nära 1,2 miljoner kronor den 11 juni.

Investtechs rekommendation: Svagt köp.

Lundin Petroleum har brutit den stigande trendkanalen på medellång sikt, vilket i första skedet indikerar svagare stigningstakt. Kursen befinner sig i en rektangelformation mellan stödet vid cirka 275 kronor och motståndet runt 300 kronor. Detta indikerar att investerare är avvaktande i väntan på nyheter som ska tydliggöra bolagets ekonomiska utsikter.

En slutkurs under golvet i formationen skulle ytterligare försvaga utsikterna för uppgång, medan en slutkurs över 300 skulle förbättra utsikterna. Den positiva kursutvecklingen under rapportdagen indikerar att rapporten kan vara en trigger för ytterligare uppgång och en möjlig köpsignal.

Insiderhandeln är negativ enligt Investtechs Insiderbarometer. Detta efter att flera större försäljningar rapporterats i maj månad.

Investtechs rekommendation: Neutral

Sweco B har haft en stark utveckling sedan bolaget presenterat sin delårsrapport den 19 juli. Kursen har passerat motståndet vid 226 kronor vilket öppnar upp för ytterligare uppgång innanför en stigande trendkanal på medellång sikt.

Positiv volymbalans och högt RSI – indikerat starkt kortsiktigt momentum – är kortsiktiga styrketecken. Den svaga nedgången från 240 kronor har skett på låg volym vilket indikerar att säljarna är passiva. Så länge volymen på nedgångsdagar är relativt låg öppnar dessa upp för bättre ingångskurser. Enligt teknisk analys-teori ökar köpintresset nära stöd, vilket gör ingångskurser nära 226 särskilt attraktiva.

Investtechs rekommendation: Köp.

Skribent: Adrian Axelsson, analytiker Investtech

Mer från förstasidan

Placeras senaste aktieanalyser

Aktieanalyser

Här hittar du Placeras alla aktieanalyser

Marknadsöversikt

Stockholmsbörsen, OMXS30

I dag
-
Senast
-
{point.key}

Världsindex

Index +/- % Senast
DAX - -
Hang Seng - -
Nikkei - -

Valutor

Valuta +/- % Senast
USD/SEK - -
EUR/SEK - -
GBP/SEK - -
EUR/USD - -

Räntor

Ränta +/- % Senast
5-års ränta - -
10-års ränta - -

Råvaror

Råvara +/- % Senast
Olja - -
Guld - -
Silver - -
Koppar - -